23.04.2018 - 11:16 | Son Güncellenme:
Motor Becerileri
4 aylık bebeğiniz ellerini daha çok kullanmaya başlayacaktır. Bir çıngırağı sallayabilir, oyuncaklarını kavrayabilir, özellikle de diğer insanların ellerini çok ilgi çekici bulacak ve sürekli parmaklarınızı tutmak isteyecektir. Kavrama ve çekme yeteneklerini yeni keşfettiklerinden bunu sürekli yapmak isteyeceklerdir yani saçlarınızı ellerinin ulaşamayacağı bir yerde tutmanız daha iyi olacaktır.
Bebeğinizin eline aldığı her şey çoğunlukla ağzına gidecektir, çünkü bu yaştaki bebekler etraflarını keşfederken tat alma duyularını da kullanmak isterler. Bebeğinizin ağzına aldığında ona zararı olabilecek ya da boğazına kaçması hâlinde onu boğabilecek eşyaları onun ulaşabileceği yerlerde bırakmamalısınız.
Bebeğinizin kafası artık kontrolsüzce sağa sola sallanmamalı. Destek alarak oturtulduğunda eğer uykusunu almışsa ve karnı da aç değilse sağlıklı bir 4 aylık bebeğin kafası dik durabilmeli. Eğer kafası hala kontrolsüzce sağa sola yatıyorsa erkenden bir doktoru görmenizde fayda var. Büyük ihtimalle bir sorun çıkmayacaktır ama eğer varsa bunu erkenden bilmek en iyisi olacaktır.
Uyku Düzeni
Bebeğiniz 4 aylıkken ikiniz de rahat bir gece uykusu çekebilirsiniz. Bu yaştaki bebekler bir seferde 7-8 saat uyuyabilirler. Sabah ve öğlen de birkaç saatlik uykuyla bunu günde 14-16 saate tamamlamanız sağlığı açısından iyi olacaktır ama her bebeğin ihtiyaçları farklıdır ve uyumak istemiyorsa 1-2 saat sonra tekrar denemeniz zorlamanızdan daha iyi olacaktır.
Yemek Yeme Alışkanlıkları
Bebeğiniz 6 aylık olana kadar katı gıdalara geçmeniz önerilmez, ama bazı bebekler erken gelişir ve anne sütü doymaları için yeterli gelmemeye başlar. Eğer bebeğiniz buna ihtiyaç duyuyorsa 4 ay yeni gıdalara geçmek için uygun bir yaş olabilir ama başlamadan önce doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır. Bebeğinizi kaşıkla beslediğinizde kaşığı diliyle geri itiyorsa tekrar denemden önce birkaç hafta beklemeniz daha iyi olacaktır, bu onun yutkunma refleksinin hâlâ tam olarak gelişmediğini gösterir.