02.06.2017 - 11:30 | Son Güncellenme:
Ramazan ayı içerisinde yer aldığımız şu günlerde her akşam gerçekleşen iftar sofraları için özenle sofralar kuruluyor. 3 Haziran Cumartesi gününe özel iftar menüsü ve tarifi bugün ne pişirsem sorusuna yanıt arayanlara büyük yardım sağlayacak.
Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler:
1 adet soğan,
5 kahve fincanı kırmızı mercimek,
1 silme çorba kaşığı yağ,
Gerektiği kadar et suyu ( sıcak su da kullanılabilir),
1 tatlı kaşığı tuz,
Kırmızı Pul Biber,
Nane.
Mercimek Çorbası Yapılışı
Mercimeği yıkıyoruz, Soğanımızı ince ince doğruyoruz. Tencere içerisine soğanımızı koyup, sıvı yağımızı ilave edip, pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Yıkadığımız kırmızı mercimeği soğanların üzerine ilave ediyoruz. Tuz ve kırmızı pul biberi katıp, gerektiği kadar su ya da et suyunu ilave ediyoruz.(mercimek şiştikçe kıvam alacağından suyu azar azar kontrollü olarak döküyoruz) 30-40 dk kadar pişiriyoruz. Pişmiş olan kırmızı mercimeği blenderden geçiriyoruz. Üzerine nane serpiyoruz. Mercimek çorbamız servise hazır.
Not: Mercimek çorbası içerisine 1 adet küçük patates, havuç, brokoli koyabiliriz.
İmam Bayıldı Tarifi İçin Malzemeler:
4 adet patlıcan.
İçi İçin:
3 adet domates,
1 adet yeşil biber,
1 adet kırmızı biber,
1 adet soğan,
2 diş sarımsak,
Tuz,
Karabiber,
Kırmızı pul biber,
Zeytinyağı.
Sosu İçin:
1 çorba kaşığı salça,
1,5 su bardağı su.
Kızartmak İçin:
Sıvı yağı.
İmam Bayıldı Yapılışı
Patlıcanları alacalı soyalım ve bıçak ile boylamasına çizik atalım. Kızgın sıvı yağda kızartalım ve havlu kağıt üzerine alalım. İçi için; soğanı, biberleri, sarımsakları küçük küçük doğrayalım. Domateslerin kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Tencereye zeytin yağını, soğanları koyalım ve pembeleşene kadar kavuralım. İçine biberleri, sarımsakları ilave edelim ve 3-5 dakika kavuralım. Sonra domatesleri, tuzu, karabiberi, kırmızı pul biberi ilave edelim ve sebzeler suyunu çekene kadar pişirelim. Hazırladığımız harçla patlıcanların içini dolduralım.
Sosu için; bir kaseye salçayı, suyu koyalım ve iyice karıştırıp, patlıcanların üzerinde gezdirelim.
İmam Bayıldımızı önceden ısıtılmış 175° fırında 20-25 dakika pişirelim ve servis yapalım.
Bademli Pilav Tarifi İçin Malzemeler:
2 su bardağı pirinç,
3 su bardağı sıcak su,
2 adet kesme şeker,
2 çorba kaşığı tereyağı,
Sıvı yağ,
Tuz,
1 çay bardağı kabukları soyulmuş badem.
Bademli Pilav Yapılışı
Bir kabın içine pirinçleri koyalım. İçine tuzu, sıcak suyu ilave edip, pirinçleri ıslayalım ve 30 dakika bekletelim.
Daha sonra pirinçleri iyice yıkayıp, suyunu süzelim. Tencereye sıvı yağı, pirinçleri ilave edelim ve 10 dakika kavuralım.
Daha sonra kesme şekerini, tuzunu ilave edelim ve karıştıralım. Sonra sıcak suyunu, tereyağını koyalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Tavaya çok az sıvı yağı, bademleri koyalım ve bademlerin rengi değişene kadar kavuralım.
Bademleri pilavın içine dökelim ve iyice karıştırıp, üzerini kağıt havlu ile örtüp, dinlendirelim. Bademli Pilavımız servise hazır. Afiyet olsun.
Bisküvili Muhallebili Tatlı Tarifi için Malzemeler:
Muhallebisi İçin:
1 litre süt,
1 su bardağı toz şeker,
2 çorba kaşığı buğday nişastası,
2 çorba kaşığı tepeleme un,
1 paket vanilya,
50 gr tereyağı.
Tabanı İçin:
1 paket kakaolu petibör bisküvi.
Üzeri İçin:
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı süt.
Bisküvili Muhallebili Tatlı Yapılışı
Petibör bisküvileri rondodan geçirelim ve fırın tepsisine yayalım. Muhallebisi için; tencereye malzemenin tamamını koyalım ve orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim. Bisküvilerin üzerine hazırladığımız muhallebiyi dökelim ve oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Üzeri için; krem şanti ile soğuk sütü koyulaşana kadar çırpalım. Sonra muhallebinin üzerine sürelim ve 2-3 saat buzdolabında dinlendirelim. Daha sonra uzun uzun keselim ve elimizle yuvarlayarak servis tabağına alalım. Bisküvili Muhallebi Tatlımızın üzerini isteğe bağlı olarak çikolata sosu ile süsleyip, servis yapalım.
Kayısı Şeftali Hoşafı Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kilo kayısı,
Yarım kilo şeftali,
10 bardak su,
3 bardak şeker,
1 adet limon.
Bu harika hoşaf tarifini mutlaka denemenizi öneriyorum. Sıcak yaz günlerinde insanı serinletip susuzluğunu gideriyor. Kayısı ve şeftali’nin tadı bambaşka bir lezzet harikası bence. İkisi karışınca ortaya çok güzel bir aroma çıkıyor.
Kayısı Şeftali Hoşafı Yapılışı
Öncelikle kayısı ve şeftalileri güzelce yıkayıp çekirdeklerini çıkartalım. Büyük dilimler halinde keselim ve bir tencere içerisine alalım. Üzerilerine 10 bardak su ilave edip kaynatalım. Meyveler yumuşayınca şekeri ve limon suyunu da ekleyip şekeri eriyene kadar kaynatmaya devam edelim. Şeker eridikten sonra ocaktan alalım ve bilendırdan geçirelim. Kıvamı koyu olursa hoşafı sıcak su ile açabilirsiniz. Kayısı şeftali hoşafını buzdolabında soğutup, içine buz atarak servis edilebilir.