Gündem28 haftalık gebelikte yaşanabilecek sorunlar nelerdir?

28 haftalık gebelikte yaşanabilecek sorunlar nelerdir?

02.05.2018 - 15:46 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 28. haftası bebeğin anne karnında 7. ayına girdiği dönemdir. Yavaş yavaş hamileliğin son ayları başlamış demektir. Gebeliğin 28. haftasında bebeğin anne karnında bütün iç ve dış organlarının gelişmesi tamamlanmıştır.

28 haftalık gebelikte yaşanabilecek sorunlar nelerdir

Anne karnındaki bebek artık iyice büyümüş durumdadır. Bebekten bebeğe fark etse de yaklaşık olarak 1000 gr civarında kilosu vardır. Bebeğin bir çok refleksi de gelişmeye başlamıştır. Ultrasondan bakıldığında bütün hareketleri rahatlıkla görülebilir. Bebeğin kaşları ve kirpikleri de oluşmaya başlamıştır. Yani anne karnında bir bebek 28 haftalık süreçte iken doğsa dahi hayatta kalabilecek boyutları vardır. Bebeğin 28. haftasında en sık yaptığı şeylerden biri sürekli gözlerini kırpmasıdır. Anne adayını en çok heyecanlandıracak durum ise bebeğin aşırı derecede hareketlenmesi ve bunu anne adayının rahatlıkla hissedebilmesidir. Bebeğiniz artık öksürme, hapşırma gibi durumları gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

28. haftada bebeğin iç organlarının ve vücudunun tamamı oluşmuş olsa da iki konuda gelişme devam etmektedir. Bu da bebeğin akciğeri ve beynidir. Beyin ve akciğer 28. haftada da gelişmeye devam eden organlardır.

28 haftalık gebelik döneminde annedeki değişimler

Anne karnı bebeğin büyümesi ile daha da büyümeye başlamıştır. Bu nedenle kaslarda bu dönemde ağrı sorunu fazlasıyla yaşanabilir. Özellikle sırt bölgesinde ve eklemlerde oluşan bu sızılar 28. haftada daha sık yaşanmaktadır. Cildin bazı bölgelerinde hamilelik lekeleri oluşabilir. Ayrıca mide yanması sorunu yaşanabilir. Bu sorun hamileliğin ilk aylarında yaşanan bir sorun iken hamileliğin 28. haftasında daha az yaşanmaktadır. Yine yorgunluk ve iştahsızlık bu dönemde yaşanılan sorunlardan biridir.

28. haftada en büyük sorunlardan biri de anne adayının uyku sorunudur. Bu dönemde uykusuzluk çok sık yaşanmaktadır. Hamileliğin en büyük sorunlarından biri de ödem oluşmasıdır. Bu dönemde anne adayının el ve ayaklarındaki şişlik artar. Göğüslerde büyüme olur. Bebek büyüdükçe rahim de genişlediğinden kasık ve karın bölgesinde zaman zaman ağrı ve kısa süreli sancılar da olabilir. Bu dönemde bebekte bazı durumların ters gitmesinden dolayı erken doğum riski de olabilir. Sancıların sık ve sürekli olması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.