03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Türker Karapınar-Ankara
Torba tasarının 23. maddesine göre, bu maddenin kanunlaşarak yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla AYİM’in tarafsız ve bağımsız olmadığı iddiasıyla AİHM’ye yaptığı başvurusu derdest olanlar, 3 ay içinde Ankara idare mahkemelerinden yargılamanın yenilenmesini isteyebilecek. Bu süre içinde istemde bulunmayanlar ise AİHM’nin iç hukuk yolları tüketilmediği için verilen kabul edilemezlik kararının tebliğinden itibaren üç ay içinde istemde bulunabilecekler. Dün Meclis’e sevkedilen Torba Tasarı’nın 23. maddesiyle, 6 Ocak 1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’na eklenen geçici madde şöyle: “GEÇİCİ MADDE 9- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, kaldırılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin tarafsız ve bağımsız olmadığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yaptığı başvuru derdest olanlar, bu tarihten itibaren üç ay içinde Ankara idare mahkemelerinden yargılamanın yenilenmesini isteyebilirler.
3 ay içinde başvuru
Bu süre içinde istemde bulunmayanlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince münhasıran iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle verilen kabul edilemezlik kararının kendilerine tebliğinden itibaren üç ay içinde de istemde bulunabilirler. Süresinde istemde bulunulması halinde yargılama yeniden yapılarak karar verilir.” Madde gerekçesinde, kaldırılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde (AYİM) görülen davalar hakkında bu mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiasıyla yapılan başvurularda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) istikrarlı bir biçimde başvurucuların adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirterek tazminata hükmettiği belirtildi.
Benzer şekilde AİHM önünde 230 civarında derdest başvuru bulunduğu, AİHM’nin bu dosyalarda da aynı gerekçelerle ihlal kararı vermesinin kuvvetle muhtemel olduğu kaydedilen gerekçede, madde ile AİHM’e bu kapsamda yapılmış ve halen derdest olan başvurulara konu AYİM dosyaları bakımından yeniden yargılama yolunun açıldığına vurgu yapıldı.
Süryanilere taşınmazları devredilecek
Tasarının 71. maddesinde, Vakıflar Kanunu’na eklenecek madde ile Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki bazı taşınmazların Süryani cemaatlerine devredileceği belirtildi. Madde gerekçesinde, madde ile, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki bazı taşınmazların bulunduğu bölgede yer alan Süryani cemaatine ait vakıflara devrinin amaçlandığı vurgulandı. Maddede, tasarının kanunlaşması halinde Süryani cemaatlerine devredilecek Mardin’in Nusaybin, Dargeçit, Savur ve Midyat’a bağlı köylerindeki taşınmazlar da pafta, ada ve parsel olarak yer aldı.