Gündem2019’a dönüş

2019’a dönüş

14.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 90’lı yıllarda çok popüler olan fütürist gece kulübü 2019, bir geceliğine Volkswagen Arena’da hayat bulacak. Gecenin sürprizlerini ve kulübün efsaneleşme hikâyesini 2019’un kurucularından Mehmet Cavcı ile konuştuk

2019’a dönüş

Mehmet Cavcı ve Ceylan Çaplı’nın 1993’te elbirliğiyle yarattığı fütürist gece kulübü Club 2019’u hatırlayanlar çoktur. Hızla popülerleşen kulüp, gidemeyenlerin de eğlence programları ve magazin sayfalarından takip edebileceği bir kitleye ulaşmayı başarmıştı. Maslak Oto Sanayi’de araba mezarlığında açılan Club 2019, Türkiye’de elektronik müziğin ilk örneklerine sahne olmakla kalmamış, İstanbul’un ilk kozmopolit kulüpleri arasında da gösterilerek dönemin European Discotheque Review dergisine kapak olmuştu. Dahası, eğlence sektörünün bugün örneklerine rastladığımız anlamda festival kültüründen yoksun olması nedeniyle kulüp bir tür festival işlevi de görmüştü.

Haberin Devamı

‘Festival alanı gibiydi’

2019’un kurucularından Mehmet Cavcı, kulübün aradan geçen 26 yıla rağmen hâlâ akıllarda kalmasını böyle açıklıyor ve ekliyor: “Yazlık kulüp olarak açık olduğu iki yaz boyunca her gün bir festival alanına dönüşüyordu diyebilirim. O gün kulübü ziyaret eden kişiler, her güne özel özgün bir konseptle karşılanıyor ve sabahın ilk ışıklarına kadar doyasıya eğleniyordu. Her günü bir tiyatro, müzikal gibi kurgulayıp misafirlerimize sunuyorduk. İnsanlar da bu sayede burayı evi gibi benimsedi. Her gün yeni bir heyecanla gelmelerinin sebebi buydu. Yeni bir müzik, yeni bir şov, yeni bir konsept! Ah nerede o günler...”

2019’a dönüş
Parti 19 Nisan’da

Club 2019 şimdi, referans verdiği uzak gelecek hayali olan yıla bizzat girmemiz vesilesiyle kapılarını bir geceliğine tekrar açıyor. Red Bull Music kürasyonuyla 19 Nisan’da Volkswagen Arena’da düzenlenecek 2019 gecesinde, girişler kulübün ruhuna uygun şekilde TIR Girişi’nden 20.19 itibarıyla yapılacak. 2019’u gözleriyle görenlerin o deneyimi tekrar yaşaması, görmek isteyenlerin de bire bir tecrübe etmesinin amaçlandığı gece, siyah beyaz televizyonlar, araba hurdaları, vinçler ve çimento silosundan oluşan post apokaliptik bir konseptte geçecek.

Haberin Devamı

Partinin müzikleri ünlü DJ’lerden

Kulübün kurucularından Ceylan Çaplı bugün hayatta değil, fakat başta Mehmet Cavcı olmak üzere o dönem kulüpte çalan DJ’ler U.F.U.K, Dimitri, CURE-SHOT ve Derrick May’in aralarında olduğu birçok isim de kabinde olacak. Cavcı, 2019’un DJ’liğin Türkiye’de tanınması bakımından da kilometre taşı olduğu görüşünde: “DJ’lik, Club 2019 gibi örnekler sayesinde ‘artist’ sayılır hale geldi. Gençler bugün DJ olmak istiyor. Club 2019 gibi örnekler bu mesleğin saygınlık kazanmasında rol oynadı. O zamanlar biz ilk adımlarını atmıştık. Onun dışında müzikal olarak kıymetli isimlerin sahne aldığı festivaller ülkemizde artış gösterdi. Tabii bunda zamanın getirisi de yüksek. Teknik yeterlilikler arttı. Müziğe ulaşım arttı. İnsanların müziğe dair bilgisi, talebi de doğru orantılı olarak arttı.”

Haberin Devamı

2019’a dönüş

İstanbul Maslak’taki Club 2019, Türkiye’deki elektronik müziğin ilk örneklerine sahne olmuştu.

2019’a dönüş