30.04.2018 - 20:04 | Son Güncellenme:
Dış etkenlerle savaşan bağışıklık sisteminin gelişmesinin en büyük yardımcısı anne sütüdür. Anne sütünün inek, eşek veya koyun sütüne nazaran çok daha besleyici olduğu yapılan araştırmalar doğrultusunda kanıtlanmıştır.
İlk doğum anı önemli
Bebek, dünyaya geldiği ilk andan itibaren kendine yabancı bir dünyaya hemen ayak uydurmaya çalışır. Bebek için çok farklı ve zor olan bu dünyada en büyük yardımcısı anne sütüdür. Anne sütünün ilk hâli daha çok kahverengi ve sarı rengine yakındır. Bu hali, içerdiği besin miktarının çok daha fazla olduğunu gösterir. Eski dönemlerde bu sütün neden böyle olduğu bilinmediği için kadınlar, çocuklarına bu sütü vermezlermiş, oysa ki vücut o kadar mükemmel şekilde çalışan bir mekanizmadır ki vücutta kendiliğinden olan her şeyin mutlaka bir sebebi vardır.
Bebek doğar doğmaz anne sütü ile beslenmelidir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. Ayrıca anne sütü, anne ile çocuk arasındaki bağlar da güçlenir. İlk doğduğunda bebeği sürekli emzirmek gereklidir.
Her çocuk farklıdır
Kimi çocuklar sürekli, iki saatte bir, kimi çocuklar da üç, dört saatte bir emmek isteyebilir. Daha sık veya seyrek emmek istemesi çocuğunuza özeldir. Onu zorlamayınız. Hatta kimi çocuklar on beş, yirmi dakika emebilirken, kimi çocuklar da bir saate yakın süre emebilir. Çünkü bu emme işlemi çocukların sadece acıktığında tekrarladığı bir eylem değil, sakinleşmek, ruhsal doyuma da ulaşmak, anne ile olan sevgi bağlarını kuvvetlendirmek içindir.
Haftada 200 gram süt yeterlidir, korkmayın
Anneler, lohusa döneminde daha hassas olmaya başlarlar. Sezaryen doğum ya da erken doğum dolayısıyla sütleri geç gelen anneler bunalıma girerler. “Ben çocuğuma yetemeyeceğim, çocuğum aç kalacak, çocuğum doymuyor.” gibi düşüncelere dalacaklardır. Söylediğimiz gibi her bebeğin süt emme ihtiyacı farklıdır. Unutmayın ki eğer bebeğiniz düzenli olan dışkılıyorsa bu onun doyuyor olduğunu gösteren bir ipucudur.