Gündem 2 yıldız Turk’e 3 yıldız seneye

2 yıldız Turk’e 3 yıldız seneye

12.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Michelin Rehberi İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı. 3 Michelin yıldızı almaya hak kazanan restoran yok. Bu bir sürpriz değil. 2 yıldız alan sadece tek bir restoran var. Turk restoran ile Fatik Tutak. Bu herkesin tahmin ettiği bir sonuçtu.

2 yıldız Turk’e 3 yıldız seneye

Aylin Öney Tan - Tutak ödülü sous chef’i Ogün Koca ile birlikte aldı. Ödülü almasının gerekçesi geleneksel Türk lezzetlerini yorumlayarak kişiselleştiren yaklaşımı ile aldı. Fatih Tutak ödülü alırken Frankfurt’ta canlı yayını izleyen kızı Talya’ya selam gönderdi. 1 yıldız alan ise 4 mekan var. Burada sürprizler başlıyor. Neolokal herkesin 2 Michelin beklediği mekandı. İki yıldız aldı ama iki tek yıldız olarak. 1 Michelin yıldıza ek olarak bir de çok nadir durumlarda verilen Green Star, yani Yeşil Yıldız aldı. Yeşil Yıldız binlerce yıldız alan restoran arasında sadece 381 yere verilmiş. Çevreci yaklaşımıyla öne çıkan, üretici ile doğrudan bağ kurarak malzeme tedariki yapan ve böylece artisanal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayan mekanlar bu payeye layık görülüyor.

Haberin Devamı

2 yıldız Turk’e 3 yıldız seneye

38 mekan listede

Zorlu PSM’de düzenlenen gecede, Maksut Aşkar ödülü alırken kızı Meyra’ya selam gönderdi ve sahneye her iki seferde de ortağı, ona inanan destekçisi Erim Leblebicioğlu ile çıktı. 1 yıldız alan 4 mekan içinde Mikla, Nicole ve Araka var. Mikla’nın yıllardır mutfakta olan ekibini sahnede görmek heyecan vericiydi. Araka restoran şefi Pınar Taşdemir aldığı 1 yıldızla gecenin yıldız alan tek kadın şefiydi. Heyecanı ve yıllardır tek başına ekibiyle verdiği çabanın değer görmesi hak edilen bir çabaydı. Diğer 1 yıldız Nicole restorana gidince, herkes ister istemez Nicole’ü yaratan şef Aylin Yazıcıoğlu’nu andı, yeni şef Serkan Aksoy ise henüz hiç duymadığımız bir isim olarak şaşırttı.

Listede olan Bib Gourmand ödülleri ise lezzeti öne çıkan mekanları kapsıyor ve sadece 10 mekana verildi: Aheste, Alaf, Aman da Bravo, Calipso, Cuma, Giritli, Karaköy Lokantası, Pandeli, SADE Beş Denizler Mutfağı, Tershane. Bir de listeye girmeye hak kazanan 38 mekan var. Aslında bir kentin asıl gastronomi profilini veren bu iki kategori.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ödül töreni takdiminde dediği gibi; bu tür uluslararası ödülleri Türkiye’ye getirmekteki amaç İstanbul’u bir gastronomi kenti olarak haritaya koymak ve bir gastronomi destinasyonu haline getirmek.