Gündem18 Haziran öne çıkıyor

18 Haziran öne çıkıyor

19.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti MYK’da seçim tarihi konusunda kesin bir karar alınamadı. İstişare sonucu 18 Haziran tarihine ikna olmaya yakın olduğu belirtilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, konuyu MHP lideri Bahçeli ile görüşeceği öğrenildi.

18 Haziran öne çıkıyor

Ayşegül Kahvecioğlu / ANKARA - Deprem felaketinin ardından tartışma konusu olan “seçim tarihi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti’nin son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündem oldu. Edinilen bilgiye göre MYK’da bazı üyeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 14 Mayıs tarihine işaret ederken, bazı üyeler 14 Mayıs’ta seçim için Cumhurbaşkanı’nın 9-10 Mart’ta karar alması gerektiğine işaret ederek, deprem yıkımının etkilerinin henüz taze olduğu bir dönemde bunun toplumda yanlış anlaşılabileceği yorumunu yaparak, YSK’nın normal tarih olan 18 Haziran için süreci başlatması gerektiği vurguladı. MYK’da kesin bir karar alınmazken, istişare sonucu 18 Haziran tarihine ikna olmaya yakın olduğu belirtilen Erdoğan’ın, konuyu MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğini söylediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Deprem bölgesini ziyaret eden Erdoğan, izlenimlerini ve atılacak adımları görüşmek üzere geçtiğimiz salı günü kabineyi; çarşamba günü de partisinin MYK’sını topladı. Bölge milletvekilleri ile depremin ardından bölgede görevlendirilen milletvekillerinin hazırladığı raporlarla, bölgeyi ziyarete giden MYK üyelerinin izlenimlerinin tartışıldığı toplantıda, sahadaki eksiklikler, koordinasyonda yaşanan sıkıntılar, yardım çalışmaları ve deprem felâketinde gelinen son durum ele alındı.

‘Takvim işlesin’

Toplantıda özellikle depremde büyük yıkım yaşayan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi illerde alt yapı sorunları, seçmen göçü, kayıplar nedeniyle seçmen kütüklerinin güncellenmesi, seçmenin sandıkla nasıl buluşturulacağı, seçimin sağlıklı olup olmayacağı gibi başlıklar üzerinden “seçim tarihi” konusu masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, toplantıdan seçim tarihi için kesin bir karar çıkmadı ancak bazı MYK üyeleri seçimler için en uygun tarihin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 14 Mayıs olduğu konusunda görüş bildirdi. Bazı üyeler ise 14 Mayıs’ta seçim yapılması için Erdoğan’ın 9-10 Mart’ta seçim kararı alması gerektiğine işaret ederek deprem yıkımının etkilerinin henüz taze olduğu bir dönemde cumhurbaşkanının seçim kararı almasının kamuoyunda yanlış anlaşılabileceğini ifade ettiler.

MYK’da, deprem sonrası seçmen listeleri, sandık kurulları, seçim sandıklarının nerelere kurulacağı gibi teknik alt yapı çalışmalarının yetiştirilebilmesi için 18 Haziran’ın daha uygun bir tarih olabileceği değerlendirmeleri de yapıldı. Bu nedenle de 14 Mayıs için Erdoğan’ın karar alması yerine, YSK’nın normal tarih olan 18 Haziran için seçim takvimini başlatmasının uygun olacağı vurgulandı.

Toplantıda daha önce seçimlerin 1 ay erkene çekilmesine gerekçe olarak gösterilen 100 bin vatandaşın hacda olacağı için oy kullanamayacak olması, okulların tatile girecek olması, ilk turda sonuç alınamaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılacak ikinci tur seçimin Kurban Bayramı’na denk gelmesi gibi başlıklar ise 18 Haziran tarihinin handikapları arasında sayıldı. Yapılan istişare sonucu 18 Haziran tarihine ikna olmaya yakın olduğu belirtilen Erdoğan’ın, toplantıda konuyu MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğini söylediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Arınç eleştirisi

Seçimlerin ileri bir tarihe ertelenmesi konusu ise AK Parti içinde güçlü dillendirilen bir başlık olarak öne çıkmadı. Erdoğan’ın MYK toplantısında eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın “seçimlerin ertelenmesine” yönelik çağrısını da sert bir dille eleştirdiği belirtildi.

EYT düzenlemesi tartışması

AK Parti’de Meclis takvimi ve bundan sonraki süreçte gündeme gelecek yasa teklifleri için de değerlendirmeler yapılıyor. Tüm partilerden görevli milletvekillerinin bir süre daha deprem bölgesinde kalmayı istedikleri belirtilirken, Meclis’in bu hafta çalışıp çalışmayacağına bugün yapılacak son değerlendirmeden sonra karar verileceği ifade edildi. Öte yandan partinin bazı üst düzey yetkililerinin özellikle deprem felâketinin ardından Hazine’ye maliyetinin ağır olması sebebiyle EYT düzenlemesinin seçim sonrasına bırakılması gerektiğine işaret ettiği, bazı kurmayların ise bu düzenlemeden artık dönüş olamayacağını savunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

18 Haziran öne çıkıyor

Dibeybe’yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Dibeybe, deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Erdoğan’ı telefonla arayarak taziyelerini iletti. -ANKARA Milliyet

Yazarlar