Gündem153 yıldır dinmeyen acı: Çerkes Sürgünü

153 yıldır dinmeyen acı: Çerkes Sürgünü

22.05.2017 - 08:56 | Son Güncellenme:

Rus-Kafkas savaşı sonrasında sürgün edilen 1 milyonun üzerinde Çerkez, sürgünün 153. yıldönümünde karaya çıktıkları Kendra sahillerinde anıldı.

153 yıldır dinmeyen acı: Çerkes Sürgünü

Abhaz Dernekleri Federasyonu tarafından 1864 yılında Rus- Kafkas savaşı sonrası bir milyonun üzerinde Çerkez’in sürgün edilmesi nedeniyle Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde anma etkinlikleri düzenlendi. Kefken Karaağaç köyündeki etkinlik, Sürgün Anıtı’nda başladı. Babalı Köyü Merkez Camisi’nde toplanan grup üyeleri, Babalı sahiline yürüdü. Sahil şeridine yürüyen katılımcılar, denizin üzerine “21 Mayıs 1864” yazan çelenk bırakarak karanfiller attı. Sürgün ateşinin yakılmasıyla devam eden etkinlikte ölenlerin anısına Kandıra sahillerinde meşaleler kuma saplanarak, sürgün andı okundu.

Haberin Devamı

"BİR ÜLKENİN YÜZDE 80'IN SÜRGÜN ETTİLER"

Anma etkinliklerinde konuşan Abhaz Dernekleri Federasyon Genel Başkanı Ahmet Ceylan, “Anma etkinlikleriyle Dünya’ya barış mesaj verdiklerini belirten Türkiye’nin değişik illerinden insanlarımız buraya geldi. Biz acılardan siyasi sonuçlar çıkarıp, bunu politik malzeme yapma gayretinde olan insanlardan değiliz. Biz Dünya’ya şu mesajı veriyoruz. Bizler çok acı çektik. Gerçekten çok az ulusun çektiği bir acıdır bu. Bir ülke nüfusunun yüzde 80’i ülkeden sürgün ettiler. Biz bugün bu sürgünü unutmuyoruz ve unutturmuyoruz” dedi.

“BİZİ YOK ETMEK İSTEYENLERLE BUGÜN KOMŞUYUZ"

Kendi ülkelerini yok etmek etmek isteyen düşmanlarla komşu olduklarını belirten Ceylan, “Bizler şunu söylüyoruz. Biz kendi topraklarımızda bu dili bu kültürü yaşatmak için mücadele ediyoruz. Asla kin ve intikam peşinde değiliz. Halkların birbirine kin duyması kadar İlker bir duygu yoktur. Hiç kimse bizi şu şekilde anlamasın. Biz kimseye kin beslemiyoruz. Biz diyoruz ki insanlık seni geleceğini kurtacak olan şey barıştır. Yaşam biçimimizden örneklerle sizlere sunabiliriz diyoruz. Daha dün bizi yok etmek için saldıran düşmanlarla bugün komşuluk yapıyoruz. Biz diyoruzki bundan sonra savaş olmasın. Bundan sonra çocuklar karaya vurmasın. Bundan sonra anneler ağıtlar yakmasın diyedir bu anmalar” diye konuştu.

Yazarlar