Gündem14 yıllık tutuklu var

14 yıllık tutuklu var

13.11.2010 - 02:01 | Son Güncellenme:

Karakaş, uzun tutukluluk sürelerinin tartışıldığı Türkiye’de, 14 yıldır tutuklu biri olduğunu, hakkında herhangi bir hüküm verilmeyen bu kişinin hâlâ hapiste bulunduğunu söyledi

14 yıllık tutuklu var

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türk yargıcı Işıl Karakaş, Türkiye’de 14 yıldır tutuklu bulunan bir kişi olduğunu açıkladı. Karakaş, Hürriyet gazetesi internet sitesinde yaptığı değerlendirmede, uzun tutukluluk sürelerinin tartışıldığı Türkiye’de, tam 14 yıldır tutuklu bulunan biri olduğunu, hakkında herhangi bir hüküm verilmeyen bu kişinin hala hapiste kaldığını kaydetti.
“Kim?” sorusuna, hatırlamadığı yanıtını veren Karakaş, “Türk hükümetine bu durumu AİHM olarak bildirdik. Derhal önlem alınmasını istedik” dedi. Karakaş, AİHM’de Türkiye aleyhine 18.500 dava olduğunu anımsattı. Türkiye’nin açılan dava sayısına göre Rusya’dan sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan Karakaş’a göre, geçen yıl açılan dava sayısı 4 bin civarında iken, bu yılın ilk 10 ayında 6.500’e ulaştı. Dava sayısının geçen yıla oranla yüzde 34 arttığını belirten Karakaş, “Ben bunu esef verici buluyorum” ifadelerini kullandı. Karakaş, şöyle devam etti:

Makul süre aranıyor
“İyi Anayasa, kötü Anayasa yoktur. İyi yargıç, kötü yargıç vardır. Kötü yargıç, sadece Anayasa ve onun lafzına bağlı kalan yargıçtır. Mutlaka bir ışık bulursunuz içinde. Elinizdeki yasayı buna göre yorumlarsanız olur. Türkiye’deki yargı yasanın lafzına bakıyorlar. Uluslararası hukuka göre yorumlamıyorlar.”
Türkiye aleyhine başvuruların en çok “yargılama süresinin uzunluğuna ilişkin olarak yapıldığına dikkat çeken Karakaş, şunları söyledi:
“3 ay 5 ay diye bir şey yok. Ama makul süre diye bir şey var. Makul süre olaya göre değerlendiriliyor. Olayın karmaşıklığı, birden fazla failin olması bunu etkiliyor. Ancak, bu süre, dava ne olursa olsun 15 yıl olamaz, en fazla 3 yıl 5 yıl olmalıdır. AİHM, bazen 2 yıllık bir tutukluluğu makul süre içinde bulabiliyor. 14 yıldır tutuklu. Artık bunun nesi makul?..”
Karakaş, türban konusunda da “Sanki Türkiye’de AİHM’nin kararı türbanı yasaklıyormuş gibi anlatıyorlar. Ama, AİHM kararı türbanı ne yasaklıyor ne de yasaklamıyor, ‘bu, sizin işiniz’ diyor” dedi.