07.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, dokuzuncu yüzyıldan itibaren Vikingleri de konuk etmişti. Bizans İmparatorluğu ile ticaret yapmak ve paralı asker olmak için İstanbul’a gelen Vikingler’in izleri halen Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Bathonea antik kentinde bulunuyor. Norveç’teki Viking Kültür Mirasını Koruma Vakfı’nın yıllardır planladığı seyahat sonunda gerçek oldu. 29 Nisan’da Norveç’in Tonsberg şehrinden yola çıkan 12 Viking torunu aynı rotayı takip etti. Almanya’da kanallara ve nehirlere giren gemi Tuna Nehri ile Karadeniz’e ulaştı ve 3 bin 500 kilometreyi arkasında bırakarak İstanbul’a geldi. Koyun yüküyle bin yıl önce batan “Klastad” adlı geminin birebir kopyası olarak yapılan Saga Farmann, kışı İstanbul’da geçirecek.
Saga Farmann’ın kaptanı Lars Bill, Viking kültürüne dünya genelinde artan ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. 21 metrelik gemiyi tamamen dönemin Viking teknikleriyle tuzlu suya dayanıklı meşe ve çam ağacından yaptıklarını söyleyen Bill, “Vikingler ile İstanbul’un tarihsel bağları bizleri çok heyecanlandırıyor. Tarihi bir rotada kültürler arası yolculuk yapıyoruz. Vikingler, İstanbul’a ‘Miklagard’ (Büyük Şehir) derdi. Vikinglerin nasıl yaşadıklarını anlatacağız” dedi. Yenikapı batıklarını tarihe kazandıran Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ise, “Bu rota gerçek bir kültür etkileşimi. Vikinglerin her yönünü anlatan seyahatte İstanbul’a özel önem vermeleri tarihsel mirasımızın birleştirici gücü olacak” dedi.
Gemi, Kalamış SETUR Marina’da bir süre kaldıktan sonra Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete açılacak. Ardından İBB Şehir Hatları tarafından bakıma alınacak. Saga Farmann Akdeniz kıyısındaki ülkeleri ziyaret ederek üç yıl sonra Norveç’te olacak.