Gündem11 ilin afet planı hazır

11 ilin afet planı hazır

17.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası Marmara depremi için bölgedeki 11 ili kapsayan afet yönetim planı hazırlıklarını sürdürüyor.

11 ilin afet planı hazır

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Bu kapsamda Marmara bölgesinde yer alan İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve Yalova için risk haritaları oluşturulurken, afet sonrası meydana gelebilecek tüm olasılıkların senaryosu hazırlanıyor. Söz konusu illerde “Bütünleşik Afet Tehlike Haritaları” hazırlanmasına ilişkin proje başlatıldı. Öte yandan Marmara Bölgesi Afet Risklerini Azaltma Planı (MARAP) kapsamında da Ankara Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi ile ön görüşme sağlanarak, plan içeriğine ilişkin akademisyen katkısının alınmasına    yönelik çalışmalar başlatıldı. 

Haberin Devamı

Hasar analizleri 

Risk haritalarından elde edilen hasar görebilirlik sonuçlarına göre, müdahale planında Arama Kurtarma Afet Grubu Planları’nın detaylandırılması için de çalışmalara başlandı. Bu kapsamda yaklaşık 1,2 milyon binanın bulunduğu İstanbul’da 2000 yılı ve öncesine ait 700 bin binanın, Sakarya’da 300 bin, Kocaeli’nde ise 140 bin binanın yapısal hasar görebilirlik analizleri incelendi. 11 ilde yapısal hasar görebilirlik analizleri sonucu ortaya çıkan güçlendirme ve onarım çalışmalarının 2025 yılı yatırım planlarına dahil edilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na talepte bulunuldu.