27.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
Mutasyonlar umut yerine ters etki yapıyor
Kovid-19 salgını bize salgınların sona erme yollarından birinin de virüs mutasyonu olduğunu öğretti. Yeni varyantlar bir yandan aşı etkinliği açısından endişe verirken, bir yandan da “acaba o son varyant bu olabilir mi” umutlu sorusunu da akla getirdi. Kovid-19 şimdi de son varyantı Omicron ile karşımızda. Yaklaşık olarak her on kişiden dokuzu bu varyanttan haberdar. Ancak arka arkaya karşımıza çıkan bu mutasyonlar bize salgının bitişine dair umut vermek yerine tam tersi etki yapıyor, on kişiden sekizi Omicron’un salgının bitiş süresini uzatacağı düşüncesinde. Aşılı olanların Omicron ile daha kolay başa çıkabiliyor olmaları dahi tedirginliği gidermiş değil, endişe seviyesi hala çok yüksek.
Salgının dizginlenmesi için aşı olmak gerekliliği büyük çoğunluk tarafından kabul görüyor, ancak konu 3. doz aşıya geldiğinde 2 doz aşılanmış olanlar arasında dahi soru işareti olanlar var. Mücadelenin süresi uzadıkça bir çözülme başlıyor gibi görünüyor. 2 doz aşı olmuş olan her dört kişiden biri 3. doz aşı olup olmama konusunda net karar vermiş değil.
Geçici kullanım onayı ile gündemde olan Turkovac aşısına dair görüşler de tam olarak oturmuş değil, 2 doz aşı olmuş olanlar (yani aşı karşıtı olmayan kitle) içinde dahi ancak üçte birlik bir grup Turkovac olurum diyor. Aşı olmamış olanlar içinde ise Turkovac olurum diyenlerin oranı %16’ya düşüyor. Tabi buna tersten de bakıp Turkovac, bugüne kadar aşı olmamış her yüz kişiden on altısını aşıya ikna edebiliyor da diyebiliriz.
Umarım Omicron salgının sonunu getirecek o son varyanttır.
Acaba pandemideki o son varyant bu olabilir mi?
Soru: Son haftalarda Dünyada birçok ülkede görülmeye başlanan Koronavirüs’ün OMICRON varyantını duydunuz mu?
Soru: Bu Omicron varyantının ortaya çıkmasının sizce salgına herhangi bir etkisi olur mu?
Aralık ayının ilk haftasında toplumun yüzde 71’i Omicron varyantından haberdarken, bugüne gelindiğinde bu oran yüzde 85’e ulaşmış durumda.
Bu varyanttan haberdar olanların salgının süresine yönelik te daha olumsuz düşünmesine sebep oluyor. Her 10 kişiden 8’i bu varyanttan dolayı salgının süresinin uzayacağı görüşünde.
Toplumun endişe düzeyi hâlâ çok yüksek
Soru: Sizin veya ailenizden birinin koronavirüse yakalanmasından ne derece endişe ediyorsunuz?
Soru: Koronavirüs vaka sayılarındaki artış ve ölüm sayısının düşmemesi sizin Koronavirüs ile ilgili endişe düzeyinizi nasıl etkiledi?
Koronavirüs salgını konusunda bireylerin endişe düzeyleri uzun süredir %80’lerin üzerinde. Kendilerinin veya ailelerinden birinin Covid-19’a yakalanmasından dolayı endişeli olanların oranı 20 Aralık haftasında da %85 seviyesinde. Bu endişenin yanısıra hem yeni varyanttan dolayı hem de vaka sayılarının azalmamasından dolayı her 10 kişiden 4’ünün endişe seviyesi daha da artmış.
Aşı en etkili çözüm olsa da 3. doz aşı olması gerekenlerin ¼’ü aşı olmakta net değil
Soru: 3. doz aşı olmayı düşünüyor musunuz?
Salgınla mücadele için 2 doz aşısını olmuş herkese 3. doz aşı hakkının açılmasına rağmen, bugüne kadar 3. doz aşısını olmamış kişilerin %74’ü 3. doz aşılarını olacağını belirtirken, her 4 kişiden 1’i aşı olmayacağını ya da aşı olup olmama konusunda emin olmadığını söylüyor.
Toplumun 1/3’ü 3. dozda turkovac aşısını olacağını söylüyor
Soru: Turkovac aşısı kullanıma hazır hale geldiğinde, sizin Turkovac aşısını yaptırma eğiliminiz ne olur?
Üçüncü doz aşı olacak kişilerin yüzde 33’ü Turkovac aşısını olabileceğini belirtirken, bu aşıyı yaptırmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 30. Diğer taraftan bugüne kadar hiç aşı olmamış kişilerin de yüzde 16’ı Turkovac aşısını olabileceğini söylüyor.
Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 11-16 KASIM 2021