04.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ergenekon davasında bugüne kadar çeşitli mahkemelerden toplam 51 dosya da incelenmek üzere mahkemeye getirildi. Türkiye’nin yakın adli ve siyasi tarihine damga vuran çok önemli suikast, darbe girişimi ve yolsuzluk dosyası Ergenekon davası ve sanıklarıyla hukuki ya da fiili irtibatı araştırıldı. Ancak yaklaşık 4 yıldır devam eden yargılama sürecinde bu dosyalarla ilgili herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Aralarında Uğur Mumcu suikastı davası, Kısmetim-1 Uyuşturucu davası, Madanoğlu Cunta davası gibi Türkiye’nin yakın siyasi ve adli tarihinde önemli yer tutan, kamuoyunun belleğine kazınmış 51 dosyada yapılan inceleme neticesinde herhangi bir yeni soruşturma yapılmadı, ek iddianame hazırlanmadı. Davada öne çıkan isimler şöyle:
1. Ergenekon davasının sanığı olan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, “Ergenekon terör örgütü yöneticisi olmak”, “Danıştay cinayetinin azmettirmek” ve “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamalarıyla yargılanıyor. Hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, “4 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 80 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Oktay Yıldırım
Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı olan Yıldırım’ın gecekonduda bulunan el bombalarının sahibi olduğu iddia ediliyor. Hakkında “örgüt yöneticisi olmak” ve “Hükümeti devirmeye teşebbbüs etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Doğu Perinçek
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de 1. Ergenekon davasının sanıklarından... “Ergenekon Manifestosu” olarak nitelendirilen ve örgütün yapısını ve işleyeşini düzenleyen belgeleri hazırladığı iddia ediliyor. Perinçek, “örgüt yöneticisi olmak“ ve “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
İlker Başbuğ
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Başbuğ, ana dava ile birleştirilen “İnternet Andıcı” davasında tutuklandı. Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi tarafından kurulduğu ve hükümet aleyhine propanda yaptığı iddia edilen internet sitelerinden sorumlu tutulan Başbuğ, “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanıyor.
Nusret Taşdeler
Dava kapsamındaki en yüksek rütbeli muvazzaf general. Korgeneral rütbesiyle Genelkurmay Harekat Başkanı olarak görev yaptığı dönemde İnternet Andıcı’nın hazırlanmasından sorumlu tutulan Taşdeler, “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanıyor.
Hasan Iğsız
Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Iğsız da İnternet Andıcı davası kapsamında aynı suçlamalarla tutuklandı. Hakkında “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet hapis” talep ediliyor.
Dursun Çiçek
“İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın altında ıslak imzası bulunduğu iddia edilen ve Ergenekon davası sürecinde emekli edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, aynı zamanda İnternet Andıcı’nın da hazırlanmasından sorumlu tutuluyor. Çiçek hakkında da “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi var.
Mehmet Haberal
Prof. Dr. Ferit Bernay, Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu gibi eski rektörlerin de şüpheli olarak yer aldığı 3. Ergenekon davası kapsamında tutuklu. Tutuklu olduğu dönemde CHP milletvekili seçildi. “Ergenekon yöneticisi” olduğu ve “hükümeti devirmek için” bazı toplantılar organize ettiği iddia edilen Prof. Dr. Haberal, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Mustafa Balbay
Gazeteci Mustafa Balbay, “askerleri darbeye kışkırtmak ve bu yönde faaliyetlerde bulunmak” iddialarıyla yargılanıyor. Tutuklu olduğu dönemde CHP’den milletvekili seçilen Balbay hakkında “örgüt yöneticisi olmak” ve “Hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlalarından ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.
Tuncay Özkan
Gazeteci Tuncay Özkan, 2. Ergenekon davasının sanıklarından... İddianamede “Ergenekon örgütü adına medya ve siyaset dünyasında faaliyet yürüttüğü, örgütün amaçları doğrultusunda siyaset ve medya dünyasına yön verme gayretinde olduğu” anlatılıyor. Özkan hakkında “hükümeti devirmeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Alparslan Arslan
Danıştay cinayetinin tetikçisi Alparslan Arslan hakkında 4 Danıştay üyesine yönelik “adam öldürmeye teşebbüs” suçundan 80 yıla kadar hapis cezası, “Danıştay üyesi Yücel Özbilgin’i kasten öldürmek” suçundan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan da ayrıca bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Savcılara göre Veli Küçük tarafından Osman Yıldırım’a verilen Danıştay cinayeti emrini Alparslan Arslan Ergenekon örgütü adına yerine getirdi.
Osman Yıldırım
Dava kapsamındaki en tartışmalı sanıklardan biri. Gizli tanık olduğu da iddia edildi. Danıştay saldırısını Ergenekon adına Veli Küçük’ün talimatıyla gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Yıldırım, Cumhuriyet gazetesine el bombası emrini de Muzaffer Tekin’in verdiğini iddia ediyor. Yıldırım, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
Şener Erguygur
Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven adı verilen ve “darbe planı” olduğu iddia edilen dokümanları hazırladığı iddiasıyla yargılanıyor. “Üst düzey Ergenekon yöneticisi” olmakla suçlanan Eruygur hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi var.
Hurşit Tolon
2. Ergenekon davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, “Darbe Planı” olduğu iddia edilen “Ayışığı”, “Yakamoz” ve “Eldiven” adlı dokümanların hazırlanmasından sorumlu tutuluyor. “Üst düzey Ergenekon yöneticisi” olmakla suçlanan Tolon hakkında da ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi var.
Musa Kesler - ERGENEKON’DA SONA DOĞRU - 2
BİTTİ