15.11.2021 - 11:16 | Son Güncellenme:
Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Aşkabat en pahalı şehir olarak listenin başında yer alırken, yıllardır ilk sırada yer alan Hong Kong 2’inci sıraya geriledi. Dünyanın finans merkezi New York, listede 20. sırada yer aldı.
Her yıl güncellenen listede Lübnan'ın başkenti Beyrut ise, 42 basamak birden yükselerek en pahalı üçüncü şehir olarak listede yer aldı. Lübnan geçtiğimiz yıl limanda meydana gelen patlamada büyük zarar görmüş, onlarca insan hayatını kaybetmişti.
Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 209’uncu sırada yer alan Orta Asya ülkesi Kırgızistan'ın başkenti Bişkek oldu. İki kıtayı buluşturan İstanbul ise kurdaki değişimin de etkisiyle gerileyerek listede 173. sırada yer aldı.
Yurt dışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Araştırmada bu kentlerin yaşam maliyetleri hesaplandı.
Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, işverenlerin kur dalgalanmalarını izlemenin ve tüm faaliyet yerlerinde mal, hizmet ve konaklama üzerindeki enflasyona ve deflasyona neden olan baskıları değerlendirmenin önemini anlamalarına yardımcı oluyor.
Bu veriler ayrıca işverenlerin uluslararası görevlendirmelerde ve yurt dışında çalışanlar için tazminat paketlerini belirlemelerine ve bunları kalıcı hâle getirmelerine yardım ediyor.
Buna ek olarak, bir yerin yaşam maliyeti, yetenek için bir destinasyon olarak cazibesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabiliyor ve coğrafi ayak izlerini genişleten ve dönüştüren şirketlerin yer seçimi kararlarını etkiliyor.
Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2021 yılının en pahalı şehri Aşkabat, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Bişkek oldu.
Yıllardır dünyanın en pahalı şehri olan Hong Kong ikinci sıraya gerilerken, 2020 yılında Beyrut Limanı’nda gerçekleşen patlama ve koronavirüs gibi nedenlerle medyana gelen geniş çaplı ekonomik buhran sonucunda 42 basamak birden yükselen Beyrut ise en pahalı üçüncü şehir olarak sıralandı.
Tokyo 4’üncü, Zürih 5’inci sırayı paylaşırken, geçen yıla göre bir basamak yükselen Şangay 6’ıncı sırada yer aldı. Araştırmaya göre; Singapur 7’inci, Cenevre 8’inci, Pekin 9’uncu ve Bern 10’uncu ise sırada.
Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 209’uncu sırada yer alan Bişkek oldu. 207’inci sırada yer alan Tiflis ve 208’inci sıradaki Lusaka diğer ucuz şehirler olarak sıralandı.
Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 156’ıncı sırada yer alan İstanbul ise, kurdaki değişimin de etkisi ile bu yıl 17 sıra gerileyerek 173’üncü sıraya yerleşti.
ABD'deki şehirlerin, ülkedeki malların ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına rağmen, özellikle Mart 2020 ile Mart 2021 arasındaki kur dalgalanmaları nedeniyle bu yılki sıralamada geriledikleri gözlendi.
Geçen yıla göre sekiz basamak düşmesine rağmen dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olarak kabul edilen New York, 14’üncü sırada yer alarak ABD'nin en pahalı şehri oldu.
New York’u 20’inci Los Angeles, 25’inci San Francisco, 43’üncü Honolulu ve 45’inci Şikago izledi. 151’inci sırada yer alan Winston Salem, uluslararası çalışanlar için ABD şehirleri arasında en ucuz şehir olmaya devam etti.
2020'nin ikinci yarısında meydana gelen deflasyon ve 2021'in başında sıralamadaki konumunu etkileyen çok düşük enflasyon oranı nedeniyle 23 basamak düşen San Juan 89’uncu sırada yer aldı.
Kanada dolarının ABD doları karşısında değer kazanması bu yılki sıralamada sıçramalara neden oldu. 93’üncü sırada Vancouver, sıralamadaki en pahalı Kanada şehri olurken, onu 98’inci Toronto ve 129’uncu Montreal izledi. 156’ıncı sıradaki Ottawa ise Kanada'nın en ucuz şehri olarak tespit edildi.
91’inci Port of Spain, Güney Amerika'da sıralamada en pahalı şehir olurken, onu 92’inci Port-au-Prince ve 107’inci Pointe-à-Pitre izledi. Güney Amerika'daki en ucuz şehir ise 205’inci sırada yer alan Brasilia oldu.
Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2021 sonuçlarına göre, sadece üç Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında ilk 10 sırada yer aldı. Küresel sıralamada 5’inci sırada yer alan Zürih, Avrupa’nın en pahalı şehri olmaya devam etti.
Zürih’i 8’inci sırada yer alan Cenevre ve 10’uncu sıradaki Bern takip etti. Yerel para biriminin güçlenmesi pek çok Avrupa şehrinin üst sıralara tırmanmasını sağladı.
Paris 33’üncü sırada yer alırken, bir sıra yükselen Londra 18’inci ve sekiz sıra yükselen Birmingham 121’inci sırada yer aldı. 207’inci sırada yer alan Tiflis, Avrupa’nın en ucuz şehri oldu.
Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisini çeşitlendirmeye devam etti ve bu da petrol endüstrisinin GSYİH üzerindeki etkisini azalttı.
Devam eden bu süreçle birlikte 42’inci Dubai ve 56’ıncı Abu Dabi’de negatif fiyat hareketi yaşandı. Beyrut, küresel sıralamada 42 basamak birden sıçrayıp üçüncü sıraya yükselerek uluslararası çalışanlar için Orta Doğu'nun en pahalı şehri oldu.
13’üncü N'Djamena, 19’uncu Lagos ve 20’inci Libreville uluslararası çalışanlar için Afrika'daki en pahalı şehirleri olurken, 208’inci sırada yer alan Lusaka ise Afrika'nın en ucuz ve dünyanın en ucuz ikinci şehri unvanını aldı.
Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2021 sonuçlarına göre, ilk 10 şehirden 6’sı Asya kıtası şehirlerinden oluştu. Aşkabat, bu yılki sıralamada bir basamak yükselerek hem Asya'da hem de tüm dünyada uluslararası çalışanlar için en pahalı şehir oldu.
Onu 2’inci Hong Kong, 4’üncü Tokyo, 6’ıncı Şanghay, 7’inci Singapur ve 9’uncu sıradaki Çin'in başkenti aynı zamanda dünyanın da en kalabalık kentlerinden de biri olan Pekin izledi.
78’inci sıradaki Mumbai ise Hindistan'ın en pahalı şehri olmakla birlikte sıralamadaki diğer şehirlerle karşılaştırıldığında nispeten zayıf olan Hint rupisi nedeniyle bu yıl 18 sıra birden düşüş gösterdi.
Avustralya şehirleri yerel para biriminin ABD doları karşısında önemli ölçüde değer kazanmasıyla bu yılki sıralamada üst sıralara yükseldi. Uluslararası çalışanlar için sıralamada 35 basamak yükselerek 31’inci sırada yer alan Sidney, Avustralya’nın en pahalı şehri olurken, 40 basamak yükselen Melbourne 59’uncu sırada yer aldı.
İşte Mercer'in hazırladığı ve beş kıtadan tam 209 kentin yer aldığı yaşam maliyet endeksini belirleyen listenin zirvesinde yer alan on şehir. Listede son yıllarda Uzak Doğu kentlerinin ağırlığı da dikkat çekici seviyelere ulaşmış durumda.
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat listenin zirvesinde yer alıyor. Dünyanın en pahalı kenti olarak kabul edilen Aşkabat'taki binaların pek çoğu beyaz mermer kullanılarak inşa edilmiş durumda.
Listede geçtiğimiz yıla kadar zirvede yer alan Hong Kong bu sene ikinci sıraya düştü. Özellikle koronavirüs pandemisi Çin'e bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Hong Kong'un ikinci sıraya düşmesinde büyük paya sahip.
Bir zamanlar Orta Doğu'nun İsviçresi olarak anılan Lübnan'ın başkenti Beyrut, geçtiğimiz yıl büyük bir sıçrama yapıp listede üçüncü sıraya yerleşti. Bir önceki sene listede 45. sırada yer alan Beyrut şu anda dünyanın en pahalı kentlerinden biri olma unvanını taşıyor.
Japonya'nın başkenti ve dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan Tokyo listenin 4. sırasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl aynı listede 3. sırada bulunan Tokyo, yaşam maliyeti bakımından uzun süredir dünyanın en pahalı kentlerinden biri olarak biliniyor.
İsviçre'nin en önemli kentlerinden biri olan Zürih de listede yer alıyor. Mercer'in araştırmasına göre Zürih, Avrupa'nın en pahalı kenti olmasının yanı sıra dünyada bu açıdan yaşam maliyetinin en yüksek olduğu beşinci şehir.
Çin'in en kalabalık ikinci kenti olan Şangay aynı zamanda dünyada milyarderlerin en çok yaşadığı kentlerden de biri olma özelliği taşıyor. Uzak Doğu'nun en pahalı üçüncü kenti olan Şangay, listenin de altıncı sırasında kendisine yer buldu.
Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan ve bir şehir devleti kimliğine sahip Singapur da listede yer alıyor. Uzak Doğu'nun en pahalı dördüncü kenti konumundaki Singapur, yaşam maliyeti bakımında da dünyanın yedincisi olma özelliği taşıyor.
İsviçre'nin Fransızca konuşulan batı bölgesinde bulunan Cenevre, bu pahalı ülkenin yine bir o kadar pahalı olan bir diğer şehri. Leman nehri kıyısındaki güzel kent Cenevre, yaşam maliyeti bakımından dünyanın en pahalı şehirlerinden biri.
Listede Uzak Doğu ağırlığını hissettiren bir diğer kent de Çin'in başkenti Pekin. Geçtiğimiz yıl listenin 10. sırasında yer alan Çin'in başkenti Pekin bu sene dokuzuncu sıraya yükselmiş durumda.
Mercer'in araştırması sonucu ortaya çıkan listenin ilk 10 sırasında Avrupa'dan yer alan şehirlerin üçü de İsviçre'den. Dünyanın en huzurlu kentlerinden biri olarak kabul edilen Bern aynı zamanda dünyanın da en pahalı 10. kenti.
Listenin son sırasında ise dünyanın en pahalı kenti olan Askabat'a yaklaşık iki bin kilometre uzaklıkta bulunan Bişkek oldu. Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, Mercer'in araştırmasına göre 209. sırada yer alıyor.