06.01.2022 - 11:06 | Son Güncellenme:
Ürgüp binlerce yıl boyunca birbirinden farklı uygarlıkları içinde barındırmıştır. Kapadokya oldukça güzel ve öze olan coğrafyası ile hem yerli hem de yabancı olan birçok turisti kendine çekmektedir. Neredeyse bir masallar diyarı olarak görünen çok özel bir şehirdir. Ürgüp Nevşehir il merkezine 20 km kadar bir mesafede bulunur. Coğrafi konumu, coğrafi şekilleri ile bir harika olan bu şehir İç Anadolu bölgesinde bulunuyor. İsmi tarih boyunca sıklıkla değişen Ürgüp şehri Cumhuriyet’in il senelerinde şimdiki adı olan Ürgüp’ü almıştır.Bizans Döneminde kentin adı Osiana iken, Selçuklular dönemindeyken kentin adı Başhisar ve Osmanlı dönemindeyken ise kentin adı Burgut olarak kullanılmaktaydı. Selçukluların 11. Yüzyıldaki hâkimiyeti altında olan Konya ve Niğde şehirlerine açılan bir kapı olarak görev gören Ürgüp’te bu döneme ait çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Ürgüp şehir merkezinde peribacaları sanılanın aksine bulunmaz fakat Üç güzeller ismi ile anılan çok sayıda peribacası başta olacak şekilde çok sayıda peri bacası görülebilir. Hem tarihte bir yolculuğa çıkıp hem de doğal yollar ile oluşan tüm oluşumları görmek bu dünyadan soyutlanmış hissi oluşturacaktır.
Ürgüp şehir merkezine beş dakika kadarlık bir mesafede bulunan Üç Güzeller Peribacaları Ürgüp’te görülmesi gereken yerlerden ilkidir. Hatta Ürgüp’e gelip de görülmeden kesinlikle gidilmemesi gereken bir yerdir. Doğal koşullar ile yüzyıllar içinde kendi başına oluşan bu oluşumlar görenleri kendine hayran bırakıyor. Üç Güzeller bir küçük, iki tane de büyük peri bacasından oluşmaktadır. UNESCO Dünya Mirasları Listesinde Kapadokya içinde peribacaları da dahil olarak bulunuyor.
Ürgüp’e gelindikten sonra mutlaka görülmesi gereken ikinci yer Kızıl Vadidir. Ürgüp merkezine 5 km kadar uzaklıkta bulunan bu vadi doğa harikası olan bir yerdir. Her yıl çok sayıda hem yerli hem de yabancı turistin uğrak noktasıdır. Ürgüp’te güneşin batışını izlemek için ideal yerdir ve neredeyse Kızıl Vadiye gelen herkes bu gün batımını izleyebilmek için gelmektedir. Nadir olarak bulunan kızıl tüf kayalarının görüntüsünden dolayı adını almış olan bir vadidir.
3- Üzümlü KiliseBinlerce yıl öncesinde keşişlerin yaşamış oldukları Üzümlü Kilisesi en önemli yerlerden biridir. Kızıl Vadi’nde bulunan Üzümlü Kilisesi 19. Yüzyılda inşa edilmiş bir Rum kilisesidir. Mimari olarak zengin görünen ve anıtsal duvarda bulunan resimlerde kaliteli işçilik ile göze çarpan bir kilsedir. Ürgüp’e gidildiğinde görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.
4- OrtahisarÜrgüp’te mutlaka görülmesi gereken bir başka yer de Ortahisar’dır. Ürgüp’teki büyüleyici olan noktalardan biridir. Köyün merkezinde bulunan çok büyük bir tüf kayasının ve kayanın etrafında oyulmuş olan kaya evlerin olduğu bir bölgedir. Oldukça ilginç ve güzel görüntüsü ile ilgi çekmektedir. Burada Tavşanlı Kilise, Hallaç Dere Manastırı, Etnografya Müzesi ve Ortahisar Kalesi gibi önemli olan birçok yapı bulunur.
Ürgüp’te bulunan Mustafapaşa Hristiyanların yoğun olarak yaşadıkları bir yerleşim yeridir. 17. Yüzyıldan kalan çok sayıda şapel ve kilise bulundurur. Taş işçiliği il yapılmış olan ibadethaneler ve konaklar bulunur. Mustafapaşa neredeyse bir müze kent olarak görev yapmaktadır. Kasabanın her yerinden tarih fışkırmaktadır.
Ürgüp’te bulunan bu müze 1965 senesinden beri toparlanan eserlerin sergilenebilmesi için kurulmuştur. Hem etnografik hem de arkeolojik eserler sergilenmektedir. 10 milyon yıl kadar önceden kalan mamut dişi gibi çeşitli fosiller de bulunur.
Ürgüp ile Avanos arasında ilerleyen yolun orta bölümünde kalan bu vadi gün batımında bir renk cümbüşüne bürünüyor. Vadide dikkat çeken özelliklerden biri ise buradaki peri bacalarının canlılara benzetilmesidir.
Bölgede bulunan en bakir yerdir. Bitki örtüsü, dokusu her şeyi ile bakir karmış olan güzel bir vadidir. Vadinin girişinde ilk olarak Alakara Kilisesi bulunmaktadır. 200 metre kadar ilerde ise Aziz Basilios Kilisesi bulunmaktadır. Bu kiliselerde nadir olarak buluna freskler vardır. Bitki örtüsünün görenleri hayran bıraktığı bir vadidir.
Ürgüp’te bulunan en yüksek tepe olan bu Temenni tepesinde şehri kuşbakışı görebilir ve kayalara oyulmuş olan anıt mezarları inceleyebilirsiniz. Güneşin en güzel battığı yerlerden biri olan Ürgüp’te görülebilecek en iyi manzaralardan biri bu tepede görülebilmektedir.
Temenni tepesinin kuzey bölümünde bulunan bu kale savaş dönemindeyken kadınlar ve çocuklar için bir sığınak olarak kullanılmıştır. Kale içerisinden gizli geçitler de bulunur. Gizli geçitler Damsa Çayı’na kadar uzanmaktadır.