02.09.2021 - 12:48 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Devlet medyasına göre Çin, iş dünyası, finans ve kültür sektörlerinde 'derin bir devrim'in parçası olarak 'sosyal tümörler' olarak gördüğü ünlülerle savaşacak.
Uzmanlar, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, kapitalist serbest piyasalarla birlikte insanları Batı etkilerine açan Mao sonrası liberalleşmeye bir saldırı başlattığını söylüyor.
Milliyetçi blog yazarı Li Guangman, "Ekonomik alandan finans sektörüne, kültürel çevreden siyasi alana kadar köklü bir dönüşüm ya da köklü bir devrim yaşanıyor" diye yazdı ve şunları ekledi: "Bu siyasi bir dönüşüm... Çin Komünist Partisi'nin orijinal misyonuna, halk merkeziyetçiliğine ve sosyalizmin özüne dönüş.'
Li'nin skandallarla anılan ünlülerden 'toplumun tümörleri' olarak bahseden makalesi, People's Daily, Xinhua haber ajansı, PLA Daily, China Youth Daily, China News Service ve China Central Television tarafından alınarak kullanıldı.
Pekin yönetimi, sadece ünlülerin desteklediği Batılı değerleri değil, aynı zamanda Çinli teknoloji firmalarının milyarder sahiplerini de içeren zengin bir seçkinler sınıfının temsil ettiği gücü de yıkmaya çalışıyor.
Milyarder aktris Zhao Wei'nin oynadığı film ve TV şovları geçen hafta internetten silindi ve bir sebep gösterilmeden yayın hizmetlerinden kaldırıldı.
Aktris Zheng Shuang, Cuma günü vergi kaçakçılığı nedeniyle 46 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Pekin tarafından kara listeye alındığı iddia edilen 'kötü davranışlı ünlüler' listesi geçen hafta sosyal medyada dolaştı.
45 yaşındaki Zhao ve 30 yaşındaki Zheng, bu ay tecavüz şüphesiyle tutuklanan Çinli-Kanadalı pop yıldızı Kris Wu ile birlikte listede yer aldı. Bu olaylar, Alibaba'nın milyarder sahibi Jack Ma'nın üç aylığına ortadan kaybolmasının ve firmalarını yeniden yapılandırmasının ardından geldi.
En son girişimi olan Ant Group, Çin bankacılığında devrim yaratmaya çalışıyordu ve Ma, ülkenin geleneksel finansal sistemini eleştirmişti.
Devlet Konseyi Kalkınma Araştırma Merkezi araştırmacısı iang Yu, komiteye şunları söyledi: “Kapitalizmin kültürel alanda kontrolsüz bir şekilde genişlemesine izin verilirse, sanat ve kültür, halka ve Çin'e hizmet etme işlevini kaybedecektir. Böyle giderse millet, manevi evini kaybedecek."
Pekin'in -kendi ekonomisinden milyarları silmeye bile hazır olan- dramatik değişimi, Mao Zedong yönetiminde 1966'dan 1976'ya kadar 10 yıllık bir siyasi kargaşaya nede olan olan yeni bir Kültür Devrimi korkusunu artırdı.
Mao o dönem, parti, okullar, fabrikalar ve devlet kurumları içindeki her türlü kapitalist veya 'burjuva' unsuru temizleyerek iktidarını sağlamlaştırmak için bir kampanya başlattı. Tasfiye sırasında tam olarak kaç kişinin öldürüldüğü net değil ancak tahminler 400 bin ile 20 milyon arasında değişiyor.
Merkez Parti Okulu'nda eski bir profesör olan ve şimdi Başkan Xi'yi sert bir şekilde eleştiren Cai Xia, 1960'larda yaşananların tekrarını gördüğünü söyledi ve 'Partinin krizdeyken siyasi bir hareket başlatacağı kesin" dedi.
1989 demokrasi yanlısı Tiananmen hareketinin eski bir öğrenci lideri olan Wang Dan ise, Komünist Parti'nin 'insanları dönüştürmek ve kültürel alanda bir devrim başlatmak' istediğini söyledi.
Ancak Wang, bunun 21. yüzyılda mümkün olup olmadığını sorguladı ve şöyle yazdı: "Bugünün Çin'inde, Xi Jinping'e gerçekten hayran olan ve onu takip eden kaç kişi var?"
Teknoloji dünyası ve ünlüler üzerindeki baskılarına ek olarak, Pekin özel dersleri yasakladı ve devlet okullarının iyileştirilmesini emretti. Çarşamba günü hükümet, ev fiyatlarında istikrar sağlama ve evleri gençler için uygun fiyatlı hale getirme sözü verdi. Bu politikalar, Xi'nin daha sosyalist bir ülkeye ulaşılabileceği 'ortak refah' hedefinin bir parçası olarak görülüyor.
Milliyetçi blog yazarı Li, bu hafta şunları yazdı: "Bu dönüşüm tüm tozu süpürecek. Sermaye piyasası artık kapitalistlerin bir gecede zenginleştiği bir cennet olmayacak ve halk batı kültürüne tapmayacak."