21.02.2024 - 15:58 | Son Güncellenme:
Uçakla seyehatin zorunlu olduğu durumlarda hamile kadınların doğum süreci gerçekleşebiliyor. Birçok söylentide uçakta doğan çocukların dünya vatandaşı olduğu, kimine göre ise tüm ülkelere vizesiz girebilecekleri söyleniyor.
Birçok kişi uçakta doğan bebeklerin hangi ülkenin vatandaşı olacağını merak ediyor. Söylentiler ne kadar farklı olsa da gerçekler aslında bambaşka.
Uçakta doğum gerçekleştiğinde bu doğum hangi ülkenin sınırları içerisinde olduysa o ülkelerin kuralları geçerli olmaktadır. Yani bebeğin vatandaş olacağı ülke duruma göre farklılık gösterecektir. Kimi zaman uçağın kalktığı yer, kimi zaman ise iniş yapacağı ülke olabilir.
Bu durum ülkelere göre farklılıklar barındırıyor. Örneğin Türkiye'de yapılan bir doğumda vatandaşlık verilebilmesi için çocuğun anne veya babasının Türk vatandaşı olma şartı aranıyor. Bu durum birçok Avrupa ülkesinde aynı.
Ancak ABD'de gerçekleşen bir doğumda kendi toprakları içerisinde doğan çocuklara anne ve baba şartı olmadan vatandaşlık hakkı verilebiliyor.
2017 yılında ortaya çıkan verilere göre dünya genelinde uçuş sırasında en az 5 bebeğin dünyaya geldiği söylenmişti. Uçuş esnasında doğum yapma ihtimali düşük olsa da bu tür olaylar gerçekleşebiliyor. Bu nedenle uçuş planları bu ihtimale göre planlanıyor.
Uçakta doğan bebeklerin vatandaşlık dışında birçok konuda ayrıcalıklı olacağı söylentileri de mevcut. Bazı söylentiler uçuk olsa da aslında bazıları yalnızca şehir efsanesinden ibaret değil.
Uçakta doğan bebeklere yönelik ücretsiz uçuş hakkı verilmesiyle ilişkili herhangi bir kanun bulunmuyor. Ancak hava yolu firmaları bu konu hakkında insiyatif alarak yolcularına böyle bir hak tanıyabiliyor.
Uçakta doğan bebeklerin yaşamları boyunca eğitim masraflarının karşılanacağı söylentisi de her firmaya göre değişiklik gösteriyor. Bununla ilgili herhangi bir kanun bulunmuyor. Aynı zamanda hava yolu firmaları da bu konu hakkında herhangi bir hak tanımadığını belirtiyor.