21.09.2018 - 15:37 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.trTinder bağımlılık yaratıyor çünkü 1940'ların güvercinleri “kumar fanatiklerine” dönüştüren psikolojik deneyinden esinlenmişti.
Tinder yöneticisi Jonathan Badeen, flört uygulamasının ünlü "kaydırma" mekanizmasını üniversitede okuduğu klasik bir deneye dayandırdığını itiraf etti.
Denemede Amerikalı psikolog BF Skinner, aç güvercinlerin, bir tepsiye rastgele teslim edilen yiyeceklerin gagalamalarına neden olduğunu düşünmeleri için şart koştu.
Güvercinler fazladan yiyecek kazanma umuduyla daha çok gagalamayı başarıyor. Aslında onlar bir nevi 'kumarbaza' dönüşüyordu.
Kullanıcılar sağa doğru kaydırdıklarında (ilgi duyma işareti) ya da sola (hiç ilgi yok) psikolojik deneye benzer bir davranışı güçlendiriyor.
B.F. Skinner, Tinder'daki kaydırma davranışını "güvercinlerin verdikleri tepkilerin şans eseri pekiştireçlerle ilişkilendirilmesinden kaynaklanan ve yinelenen davranışlara" benzetiyor.
Badeen, gazeteci Nancy Jo Sales'a, kaydırma mekanizmasını yaratması hakkında bir konuşma yaptığını söyledi: “Skinner esasen, güvercinleri kumarbazlara dönüştürdü” dedi.
"Güvercin sıkılır, gagalar gagalar gagalar ancak ne zaman besleneceğini bilemez. Belki beslenir, belki beslenmez. İşte bu tam olarak kaydırma mekanizması. Kaydırırsınız, belki eşleşirsiniz, belki eşleşmezsiniz. Sonrasında ise sadece kaydırmaktan zevk alıyorsunuz."
Güvercinlerin kafesteki yaptıklarına bakılmaksızın yiyecekleri rastgele bırakan bir kafes sistemi tasarladı.
Ancak, kuşların davranışları hiçbir zaman rastgele kalmadı. Çünkü her biri birkaç gıda damlasından sonra tutarlı, fakat bağımsız bir hale geldi.
Bir güvercin kafasını kafesin kenarına çekti, diğeri ise saat yönünün tersine döndü, her biri davranışlarının daha fazla yiyecek getireceğine inanıyordu.
Skinner, güvercinlerin daha önceki bir yemek düşüşü sırasında yaptıkları bir eylemin yiyeceklerin salınmasını tetiklediğine inandığını söyledi.
Sonuç olarak, eylemi daha fazla yiyecek almak ümidiyle tekrarladılar.
Güvercinlerin 'batıl davranışlarını' göstermeye geldiği sonucuna vardı, kumarhaneye giderken şanslı bir şapka takan kumarbaz gibi.
Yönetici Badeen, aynı fikrin Tinder'ın kaydırma mekanizmasına dahil edildiğini söyledi.
"Sadece oyunu oynamaya devam et, çünkü bu “Eşleşecek miyim?” veya “Eşleşmeyebilirim de.” dedi.
Severek izlediğiniz o yapımlar aslında nasıl çekiliyor, hiç merak ettiniz mi? İşte o yapımların perde arkası görüntüleri...