04.01.2018 - 12:21 | Son Güncellenme:
Daniel Ek, İsveçli bir girişimci ve teknoloji uzmanıdır.İsveç'in en büyük ve en eski teknik üniversitesi olan KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde eğitim gören fakat okulu bırakarak kendi girişimlerine yoğunlaşan Ek, küçük yaşlardan beri teknoloji üzerine girişimlerde bulunuyordu.
İş dünyasına ilk girişini 13 yaşında yapan Daniel Ek, müşterileri için web sitesi yapıyordu. İlk müşterisinden 100 dolar, ikincisinden 200 dolar kazandı. İşi ilerletmeye başladıktan sonra ise dizayn ettiği web sitesi başına 5000 dolar kazanmaya başladı. İşler büyüyünce okuldaki bilgisayar laboratuvarında daha rahat çalışabilmek amacıyla arkadaşlarının onu kollamaları için arkadaşlarına rüşvet olarak video oyun kasetleri vermeye başladı. Böylece yakalanma riski olmuyordu ve geniş saatler boyunca web siteleri üzerinde çalışabiliyordu.
Lise dönemi bitmeye yaklaştığında aylık kazancı yaklaşık 50 bin dolara ulaştı. 18 yaşına geldiğinde ise geneli 25 yaşından büyük üyelere sahip bir ekibin başına geçti. Artık ailesi de Daniel Ek'in işinde iyi olduğunun farkına varmıştı çünkü Ek, ailesine o dönem için son derece teknolojik ve kocaman bir televizyon hediye etmişti.
Daniel Ek, bir çevrimiçi reklam şirketi olan Advertigo'yu kurdu ve daha sonra yüklü bir miktara bu şirketi sattı. uTorrent'in kurucusu Ludvig Strigeus ile beraber uTorrent'in CEO'luğunu yapmaya başladı fakat uTorrent de BitTorrent'e satılınca bu görevi sona erdi. Genç yaşında çok fazla paraya sahip olan Ek, amacı olmayan bir projeye sahip olmadan paranın anlamsız olduğuna karar verdi ve henüz 23 yaşındayken ortağı Martin Lorentzon ile beraber 2006 yılında Spotify'ı kurdu.
Korsan kaset satışlatının patlama yaptığı bu dönem için Daniek Ek, "Korsan kasetlere yasa koyamayacağınızı anlamanız gerekiyor. Kanunlar yardımcı olabilir fakat sorunu tamamen çözemez. Sorunu çözmenin yolu, korsana kıyasla daha iyi bir hizmet yaratmak ve aynı zamanda müzik endüstrisini de memnun etmekti. Bu da Spotify'ı doğurdu." diyor.
2008'in Ekim ayında yasal olarak müzik paylaşımına başlayan Spotify, ilk başta uTorrent gibi kişiler arası bir müzik dağıtım modeline sahipti. 2014'te ise sunucu-istemci modeline geçti. Şu anda ise 140 milyon aktif kullanıcıya sahip ve 2.5 milyar dolar üzerinde girişim fonu aldı.