12.03.2020 - 09:53 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Çin, corona virüsünün yayılmasını kontrol altına almayı başardığı için derin bir nefes aldı. Ancak ülkedeki yeme alışkanlıklarıyla ilgili tartışmalar dur durak bilmiyor.
Çin’in Hubey eyaletineki Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü nedeniyle, kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı kapatılmıştı. Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Virüsün burada satılan bir hayvandan insana geçtiği düşünülüyordu. Koronavirüs salgınının merkezinde olan bu pazarda, koala etinden yılana, fareden kurt yavrularına kadar pek çok şey satılıyordu.
Son olarak, köpek eti yemeklerinde uzmanlaşmış bir şirket, köpek yemenin Çinli insanların 'kültürel güvenlerini' göstermenin bir yolu olduğunu iddia etti.
Çin'in doğu bölgesinde bulunan "Fankuai Köpek Eti" adlı şirket, web sitesinde yayınladığı açıklamada insanların koronavirüs salgını sonrasında evcil hayvan eti tüketmesini yasaklayan yasayı protesto etti. Marka, Şenzen kentindeki milletvekillerinin Batı'daki virüs paniğini yatıştırmak için bu önergeyi hazırladıklarını iddia ediyor.
Fankuai şirketi, elde kıyılmış köpek eti, baharatlı köpek eti ve kaplumbağa suyunda kızarmış köpek eti gibi duyması bile tüyler ürperten çeşitli yemekler üretiyor.
Jiangsu eyaletinin Pei ilçesinde bulunan şirket, ismini köpek kasaplığı yaparak hayatını kazandığı iddia edilen eski bir Çinli generalin adından alıyor.
Sert bir açıklama yayınlayan şirket, Çin halkını "binlerce yıllık Çin yemek kültürünü reddetmekle" suçladı ve insanları eski alışkanlıklarına dönmeye çağırdı.
Yetkililerin halkın isteklerini reddederek geleneklerin karşı tarafında durduklarını ve Çin kültürüne “zorbalık” eden Batı'yı yatıştırmak için önerge hazırladıklarını iddia etti.
Ulusal Halk Kongresi'nin yaban hayvanı etinin tüketiminin tamamen yasaklanması talimatının ardından, Şenzen kenti belediyesinden kedi-köpek eti yenilmesini yasaklayan ilk Çin şehri olmaya yönelik bir düzenleme taslağı gelmişti.
Çin'den tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüsü (covid-19) salgınının çıkış yerinin Hubey eyaletinin Wuhan kentinde yaban hayvan eti satılan bir pazar olduğu sanılırken, et tüketimine yönelik düzenlemelere gidilmişti.
Çin'de en yüksek devlet ve yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'nden geçen ay, yaban hayvanı etinin tüketiminin tamamen yasaklanması ve yaban hayvanı ticaretinin daha da kısıtlanması talimatı gelmişti. Bu talimatın yılın ilerleyen aylarında çıkarılacak yaban hayatının korunması yasasına girmesi bekleniyordu.
Çin anakarasında kedi-köpek eti yenilmesini yasaklayan ilk şehir olmaya yönelik bir düzenleme taslağı ise Şenzen belediyesinden gelmişti.
Ancak Çin devletinden farklı olarak, Şenzen yerel yönetimi, bunu koronavirüs salgınına karşı bir önlem olarak değil, 'bütün uygarlıkların konsensüsü olan insanla evcil hayvan arasındaki özel ilişki' bakımından ortaya koymuştu.
Yerel yönetimin açıklamasında, kedilerle köpeklerin 'evcil hayvan statüsünde' olduğu tanınırken "Yaban hayvan tüketiminin yasaklanması, gelişmiş ülkelerde müşterek bir uygulamadır ve modern uygarlığın evrensel şartıdır" denilmişti..
Avustralya'nın Griffith Üniversitesi'nin Çin'deki hayvan hakları uzmanı Prof. Deborah Cao, "Şenzen pek çok açıdan ilerici bir şehirdir, bunu becerebilir" dedi.
Kedi-köpek eti tüketimi, Çin'in tamamına özgü değil, en yaygın olduğu eyaletler, Şenzen'i de kapsayan Guangdong, komşusu Guangksi ve Çin'in kuzeydoğusundaki bazı bölgeler.
Çin'de zaman içinde kabul edilemez hale gelen kedi-köpek eti tüketimini, Tayvan, 2017'de tümden yasaklamıştı.
Uluslararası İnsan Toplumu'nun (HSI) Çin politikası uzmanı Peter Li, Şenzen'de yasağın yürürlüğe girmesini son derece memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.
Li "Şenzen'de kedi-köpek eti ticareti, Guangdong eyaletinin tamamına kıyasla oldukça küçük oranda. Şenzen, Vuhan'dan çok daha büyük bir kent, dolayısıyla yasak getirmesi çok önemli, hatta başka şehirler üzerinde domino etkisi yaratabilir" dedi.
SI Uluslararası Medya Direktörü Wendy Higgins de şu değerlendirmeyi yaptı: "Köpek yemek, Çin'de köpek hırsızları ile kızgın köpek sahipleri arasındaki şiddetli çatışmalar eşliğinde giderek tartışmalı hal aldı."
"Çin'de kedi köpek eti ticaretine karşı giderek büyüyen ve sesini yükselten bir muhalefet var. Gençler, köpekleri mutfak malzemesi olarak değil, hayatlarını paylaştıkları yoldaşları olarak görüyor."
Şenzen'de kedi-köpek eti yenilmesini yasaklayan taslak, halkın değişiklik taleplerinde bulunması için 5 Mart'a dek askıya çıkarılırken, düzenleme haline geleceği tarih belirlenmedi.
Şenzen'de kedi-köpek eti yenilmesini yasaklayan taslak, halkın değişiklik taleplerinde bulunması için 5 Mart'a dek askıya çıkarılırken, düzenleme haline geleceği tarih belirlenmedi.
Eğer düzenleme hayata geçerse, 9 et türünün - domuz, büyükbaş-küçükbaş, eşek, ördek-kaz, tavuk, güvercin, tavşan, balık, deniz ürünleri - tüketimine izin verilecek.
Çin mutfağında popüler olan yılan, kaplumbağa, kurbağa ise tüketimine izin verilenler listesinde yer almadı.
Başka hayvanlar da gelecek aylarda çıkması beklenen ulusal kurallarla hizalanarak Şenzen'de tüketimi yasak hayvanlar listesine eklenebilir. Çin'de koruma altındaki yaban hayatı kapsamında şimdilik 2 binden fazla tür olduğu, ama bunun da artırılabileceği kaydedildi.
Şenzen taslağı, yasak hayvanların restoranlarda servis edilmesine 17 bin 500 ile 175 bin TL arası para cezaları öngörüyor. Çin'de eti için HSI'ya göre yılda 10-20 milyon köpek, Asya Hayvanları örgütüne göre 4 milyon kedi öldürülüyor.
Higgins'e göre bunların çoğu çalınan evcil hayvanlar ya da kaçırılan sokak hayvanları; küçücük kafeslere konulup üstü üste yüzlerce kafes içinde kamyonlara dolduruyorlar, o kadar dar bir alanda tutuluyorlar ki, kolları ya da bacakları kırılabiliyor.