05.08.2021 - 22:41 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Tarihi sıcak hava, ABD'den Rusya'ya, İspanya'dan Yunanistan'a, Lübnan'dan İtalya'ya, Arnavutluk'tan Türkiye'ye ve Fas'tan Kuzey Makedonya'ya yeryüzünün dört bir yanını kasıp kavuruyor.
Temmuz ayının son haftasına girilmesiyle Akdeniz kıyısındaki ülkelerden peş peşe orman yangınları haberleri geldi, aynı günlerde ABD ve Rusya da alevlerle boğuşuyordu.
Meteorologlar, kuru ve sıcak havanın Yunanistan, Türkiye ve İtalya'da önümüzdeki 10 gün boyunca etkili olacağını bildiriyor. Zaman zaman serinlik yaşansa da yangın çıkma riski en üst seviyede kalmaya devam edecek.
Avrupa Birliği atmosfer gözlem kurumu, duman kirliliği ve daha fazla orman yangın riski oluşturan bir sıcak hava dalgasının vurduğu Akdeniz'in felakete yol açan yangınların merkezi haline geldiğini açıkladı.
Avrupa'nın güneyi sıcak hava dalgasıyla nefes bile alamaz hale geldi, Yunanistan'ın bazı yerlerinde sıcaklıkların 46 derecenin üzerine çıkmasıyla yangınlar artarak paniğe sebep oldu.
AB'nin Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS), sıcak ve kuru koşulların yangın tehlikesini daha da artırdığını ancak bir ateş kaynağına ihtiyaç duydukları için yüksek sıcaklıkların tek başına orman yangınlarını tetiklemediğini söyledi.
Uluslararası çevre koruma örgütü Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Akdeniz'den yükselen alevlerin yeni tip yangınlar olduğunu ve bütün Akdeniz’de bu sene de yarım milyon hektardan fazla ormanın kaybolmasından endişe duyduğunu açıkladı.
İtalya'nın Akdeniz adalarında alevler plajlardaki şezlong ve şemsiyeleri bile küle çevirdi, Sicilya ve Sardunya adalarındaki orman yangınlarının önüne geçilemedi.
Termometrelerin 40 derecenin üstünü gösterdiği adalarda yangınlar nedeniyle havalimanları kapatıldı, yüzlerce insan evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldı.
Roma yönetiminin yardım istediği Avrupa Birliği dört yangın söndürme uçağı gönderdi, İtalya'da bir günde çıkan 800 yangın yalnızca Avrupa'da değil dünya çapında şok etkisi yarattı.
Bir diğer Akdeniz ülkesi İspanya'nın güney kıyılarındaki birçok nokta alev aldı, binlerce hektarlık orman ekiplerin yoğun çabasına rağmen küle döndü.
Reuters haber ajansı, son haftalarda Tarragona'dan daha batıdaki Lietor'a kadar farklı yerlerdeki orman yangınlarının İspanya için korkunç bir rekor olduğunu bildiriyor.
İspanya'da 2021 yılında şimdiye kadar 35 bin hektar orman yandı, bu rakam 2012'de alevlere teslim olan 138 bin hektardan sonraki en kötü yıl olarak kayıtlara geçti.
Cehennem sıcaklarıyla yüzleşen bir başka Akdeniz ülkesi Lübnan'da, çam ağaçlarıyla kaplı kuzey dağları alevlerle sarıldı. Beyrut yönetimi, Güney Kıbrıs'tan yardım istedi.
En az bir itfaiyecinin yaşamını yitirdiği felakette birçok insan evlerini bırakıp kaçtı, Suriye sınırındaki Akar bölgesindeki alevlerin kontrolü için ordu birlikleri sahaya sürüldü.
Rusya'nın Kuzey Kutbu'na en yakın bölgesi Sibirya'daki orman yangınları haftalarca sürdü, Rus ordusu uçaklar ve helikopterlerle 173 ayrı noktada alevlerin önünü kesmeyi denedi.
Türkiye'de Temmuz ayının son günlerinde Manavgat'ta başlayan yangın fırtınası, birçok farklı bölgede ormanlardan alevlerin yükselmesiyle devam etti.
Perşembe sabahı itibarıyla 33 ayrı şehirdeki yangınların yüzde 90'ı kontrol altına alındı, Muğla, Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Hatay ve Isparta'daki orman yangınlarına karşı savaş sürüyor.
Özellikle Antalya Manavgat, Muğla Marmaris, Milas ve Bodrum ile Mersin'nin Aydıncık ve Silifke ilçelerindeki yangınlar NASA'nın uydu görüntülerine yansıdı.
Ege Denizi'nin batı kıyısında yer alan Yunanistan'da ise 2 Ağustos Pazartesi sıcaklığın 46 dereceyi bulacağı ilan edildi, orman yangınları için kırmızı alarm verildi.
Bir gün sonra başlayan dev yangınlar başkent Atina'yı tehdit ediyor, gökyüzünün siyaha döndüğü başkentte yaşayanlardan evlerini terk etmemeleri isteniyor. Kathimerini gazetesi, bugün ordu birliklerinin devreye sokulduğunu duyurdu.
Atina'nın kuzeyindeki Varipombi'de başlayan orman yangını kontrolden çıktı, alevler Antik Olimpik Oyunları alanına kadar sokuldu. Halihazırda Yunanistan 150 orman yangınıyla mücadele ediyor.
Yüzlerce evin yandığı Yunanistan'da binlerce insan alevlerden tekne ve botlara binerek kurtulabildi. Yunan televizyonları, geride bıraktığı alevli bölgeyi kastederek "Arkamız cehennem" diyen bir felaketzedeyi ekrana getirdi.
1987 yılındaki tarihi yaz mevsiminden bu yana en sıcak günleri geçiren Yunanistan'da, bazı meteorologlar 1977'deki rekorun kırılmasından endişe duyuyor. 1977’de Atina’nın batısında bulunan Elefsina’da 48 derece sıcaklık ölçülmüş, bu da şimdiye kadar Avrupa’da kayıt altına alınan en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçmişti.
İtalya, Yunanistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın yardım çağrısı üzerine Avrupa Birliği harekete geçti, sayıları 10'u bulan uçak ve helikopterler yangın bölgelerine gönderildi.
ABD'nin batı kıyısındaki California'da haftalardır süren devasa orman yangınları aşırı sıcaklar ve rüzgarla birleşince bir ateş tsunamisine dönüştü. River Fire yangından yükselen dumanlar, kilometrelerce öteden görünüyor.
Reuters ve Amerikan Associated Press (AP) haber ajansları, cayır cayır yanan evlerin ve tahliye edilen hayvanların yer aldığı onlarca fotoğrafı California'dan dünyaya servis ediyor.
AP, üç haftayı geride bırakan yangınların eyalet tarihinin en büyüğü olduğunu bildiriyor. Şimdiye kadar 1126 kilometrekarelik bir alan küle dönmüş durumda.
ABD çapında ise 97 büyük yangın halihazırda sürüyor. 13 eyalette 20 bini aşkın itfaiyeci ve görevli 7 bin 560 kilometrekareyi bulan alanda alevlerin önünü kesmeye çalışıyor.
California eyaletindeki Plumas County Şerifi, Facebook hesabından yaklaşık 800 kişi için şu uyarıyı yayınladı: "Tehlikenin kıyısındasınız ve hemen şimdi evlerinizden ayrılmalısınız!"