05.08.2021 - 12:03 | Son Güncellenme:
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin kırsal Başalan Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan 2 Ağustos günü saat 16.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle yayılıp, Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçradı. Bölgeye sevk edilen 2 uçak ve 4 helikopter ile havadan, çok sayıda arazöz, su tankerleri, orman işçisi ve itfaiye ekipleriyle de karadan yangınlara müdahale edildi. Söndürme çalışmaları aralıksız sürerken, Kavaklıdere ilçesinin tahliye edilen Ortaköy Mahallesi'nde 2 ev, Nebiler Mahallesi'nde ise 1 ev yandı. Alevler, dün akşam saatlerinde de ilçenin Menteşe Mahallesi'ndeki evlere ulaştı. Tahliye edilen mahallede 5 ev zarar gördü. Rüzgarın etkisiyle yön değiştiren alevler, Kavaklıdere'nin Çamlıbel ve Çatak mahalleleri ile Göktepe Dağı'na sıçradı.
Alevler Muğla'nın Menteşe ilçesine 8 kilometre kadar yaklaşması üzerine Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda kriz masası oluşturuldu. Alınan kararla ilçenin Kozağaç ve Şenyayla mahallelerinin tahliyesine karar verildi. Alevlerin yerleşim yerlerine girmesini engellemek amacıyla Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri çevresindeki ağaçlar kesildi. Bölgede, Valilik, Kızılay ve belediye ekipleri tarafından yardım koordinasyon merkezi oluşturuldu.
Gökhan Karakaş - Muğla’nın Milas ilçesinde altı gündür gündür devam eden yangın, alınan tüm önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali’ne sıçradı. Hidrojen tankları boşaltılırken, 3 bin 500 personel de tahliye edildi. Entilerine neden olan alevleri söndürmek için ekipler büyük mücadele verdi.
Santraldeki yanıcı ve patlayıcı maddelerin ve çalışanların güvenlik amaçlı tahliye edilmesi ve çevresini boşaltılmasının ardından yangına karşı yoğun bir mücadele başladı. Müdahalelerin başarılı olmasının ardından yangın, sabah saatlerinde etkisini kaybetti. Yangının sönmesinde, sabahın ilk ışıkları ile hem karadan hem de havadan müdahalenin güçlenmesinin de etkili olduğu belirtildi. Ekiplerin, bölgedeki çalışmaları sürüyor.
Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınının Kemerköy Termik Santrali'ne sıçraması nedeniyle, bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Güvenlik tedbirleri kapsamında, Ören Mahallesi'nde bulunan termik santrale giden yol, polis ve jandarma ekipleri tarafından kapatıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat doğrultusunda, güvenlik tedbirleri kapsamında bölgeye araç geçişine izin verilmediği öğrenildi.
Bodrum’un Mazı Mahallesi’nde etkisini hiç yitirmeden diğer bölgelere sıçrayan orman yangını altıncı gününe girdi. Ören ve Milas istikametine ilerleyen alevler Kemerköy Termik Santrali’nin çalışmalarını durdururken yakınındaki yerleşim alanlarının da boşaltılmasına yol açtı.
Termik santralin bulunduğu yerde güvenlik önlemi alarak vatandaşları tahliye etmeye çalışan jandarma ekipleri önceki gece bir anda karşılarına çıkan 87 yaşındaki Hatice Özen ile şaşkınlığa uğradı. Elindeki bastonla yürümekte güçlük çeken yaşlı kadın torunlarına ulaşmak istediğini ve onlar gelene kadar sandalyede oturarak bekleyeceğini söyleyince ikna çabaları başladı.
Torunlarına ulaşmadan yerinden kalkmayacağını söyleyen Hatice Özen’i gazeteciler ikna etti. Bölgenin boşaltılması için yoğun çaba sarf eden jandarma ekipleri, Hatice Özen’i sandalyesiyle birlikte taşıyarak yangın bölgesinden uzaklaştırdı.
Alevlerin hızla ilerleyerek önceki gece bir kilometre yakınına geldiği Kemerköy Termik Santrali’nde bir dizi önlem alındı. Ekipler gece boyu yangınla mücadeleyi sürdürürken santralin dört hidrojen tankı boşaltıldı, iş makineleri santral dışında hendekler kazdı.
Yerleşim yerlerine çok yakın olan santral boşaltılırken, su tankerleri santral çevresindeki her yere soğutma uyguladı. Termik santralin çevresindeki yangına sabah saatlerinde havadan müdahale de başladı. Yaklaşan alevlere iki yangın söndürme uçağı ve üç helikopter ile havadan su atıldı. Sönme eğilimine giren yangın, dün saat 15.00 sıralarında yön değiştiren rüzgarla birlikte yeniden ilerlemeye başladı.
Alevler, akşam saatlerinde ise hendekleri aşarak termik santrale sıçradı. Yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarılırken, santraldeki 3 bin 500 civarında personel de tahliye edildi. Türkiye’nin 30’uncu büyük elektrik ve 4’üncü büyük linyit santralindeki yangın nedeniyle bölgede elektrik kesintisi yaşandı.
Jandarma ekipleri de santrale çıkan tüm yolları güvenlik gerekçesiyle kapattı. Yangına karşı gece boyunca yoğun şekilde mücadele veren ekipler, şiddetli rüzgar nedeniyle zor anlar yaşadı.
Olası bir faciaya karşın bölgede çok sayıda ekip de hazır bekletildi. Bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade eden santral yetkilileri, patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti.
Alevlerin termik santrale ulaşmasının ardından Muğla Valiliği ve Milas Belediyesi bölgenin boşaltılması kararı aldı. Bunun üzerine Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı.
Çalışmalar kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bin 500 kişilik çıkarma gemisi vatandaşların tahliyesi için Ören Marina’ya yanaştırıldı. Jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini gerçekleştirdi.
Bodrum’da yaşayan ya da tatil için gelen vatandaşlar Kıyıkışlacık, Fesleğen ve Umurça gibi semtlerin okul, kütüphane veya parklarında örgütlenerek yangınla mücadele eden ekiplere ulaştırıyor. Ekiplerin ihtiyaçlarının hazırlanmasının yanında otomatik ağaç testeresi, jenaratör, el ve kafa lambası, güç ünitesi, yangın söndürme tüpü gibi ihtiyaçları belirleyen gönüllüler bir an önce bölgeye gönderilmelerini de sağlıyor. Hemen her meslek ve yaş grubundan gönüllülerin oluşturduğu yardım ekipleri, ormanlık alandaki ihtiyaç listesini sosyal medyadan paylaşarak 2-3 saatte temin edilmesini başarıyla yerine getiriyor.
Köylülerden Songül Filiz, “İlk günden itibaren kızılçamların yanmaması için nöbete başladık. Gece süren nöbetlerimiz sırasında alevler köyümüze yaklaştı. Sadece bir tanker ve orman itfaiyesinin yardımıyla söndürmeye başladık” dedi. Çocukluğunda dikilen fıstık çamlarının yanmasına engel olamadığını söyleyen Mehmet Karaaslan ise, “Evimiz yanmadı ama yuvamız olan ormanımız yandı. Canımıza bir şey olmadı ama canımız yandı” diye konuştu.
Jandarma Teşkilatı’nın bünyesindeki Sikorsky tipi helikoptere su sepeti takılarak yangın söndürme faaliyetlerine destek veriliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Jandarmanın yeni başarısı tarihimizde bir ilk. Jandarma Teşkilatımız bünyesindeki Sikorsky helikoptere su sepeti (bambi) takarak Milas’ta yangın söndürme filosuna katıldı” ifadesini kullandı.
Bodrum Yarımadası’nın en yüksek dağ köylerinden Gökbel’de yaşayanlar, üç gün boğuştukları alevlerin ardından hüzünlü bir bekleyişe başladı. Yörükler, 50 yıl önce diktikleri fıstık çamlarının kızıl çamlarla birlikte yanışını hüzünle izlediklerini belirtiyorlar. Mazı ve Çökertme arasındaki yüksek tepede kaldıkları için devlet yetkililerinin kendilerini görmezden geldiğini savunan köylüler, yangını kendi imkanlarıyla söndürdüklerini belirtti.
Milas’ta alevlerin sardığı 14 haneli Asuhan Sitesi’ndeki evinden son anda kaçan Sabahat Karabacak, “Evim göz göre göre yandı. Çaresiz izledim. Sadece canımı alıp çıktım. Her şeyim kül oldu. Umutlarım, hayallerim hepsi içeride kaldı” dedi. Site sakinlerinden Müfide Arslan ise, “Evimizden çıkmak istemedik ama bizi tahliye ettiler. İyi ki de çıkardılar. Daha önce 24 yaşında bir çocuğumu kaybettiğim için yeter ki ‘sağlık olsun’ dedim” diye konuştu.
Öte yandan Marmaris ilçesinde rüzgârın da etkisiyle alevler, Kızkumu Mahallesi’ndeki sahile doğru ilerlemeye başladı. Yangın söndürme helikopterleri alevleri kontrol altına almak için çalışmalarına devam ediyor.