16.07.2021 - 12:35 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD Hava Kuvvetleri, bu ay Batı Pasifik'e iki düzineden fazla F-22 hayalet avcı uçağı yollayacağını duyurdu. Analistler, güçlü jetlerin alışılmadık derecede yoğun bir şekilde konuşlandırılmasının, Çin'e güçlü bir mesaj gönderdiğini vurguladı.
Hawaii'deki Pasifik Hava Kuvvetleri, bu hafta Hawaii Ulusal Hava Muhafızlarından ve Alaska'daki Elmendorf-Richardson Müşterek Üssü'nden yaklaşık 25 adet F-22 Raptor'unun, Pacific Iron (Pasifik Demir) Operasyonu 2021 için Guam ve Tinian adalarına konuşlandırılacağını söyledi.
F-22'ler, pilotlarına savaş alanının ayrıntılı bir görünümünü vermek için gizli teknolojiler içeren ve yerleşik sensör sistemlerini araç dışı bilgi sistemleriyle birleştiren, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan beşinci nesil savaş jetleri olarak biliniyor.
Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanı General Ken Wilsbach ise CNN'e verdiği demeçte, "Pasifik Hava Kuvvetleri operasyon alanında hiç bu kadar çok Raptor'u birlikte konuşlandırmamıştık," dedi.
Hawaii merkezli savunma analisti Carl Schuster, tatbikat için çok sayıda F-22 konuşlandırmanın, ilişkilerin Tayvan ve Güney Çin Denizi gibi Pasifik'in tansiyonlu noktalarında Çin'e acil bir mesaj gönderdiğini söyledi.
Normal F-22 konuşlandırmalarının altı ila 12 uçaktan oluştuğunu belirten Schuster, "Pasifik Hava Kuvvetleri, kısa sürede Çin'in şu anda tüm envanterinde bulunandan çok daha fazla beşinci nesil uçağı sevk edebileceğini gösteriyor" dedi.
Schuster, Çin hava kuvvetlerinin yaklaşık 20 ila 24 operasyonel beşinci nesil avcı uçağına sahip olduğunu açıkladı ancak Pekin'in yeteneklerinin hızla geliştiğini de sözlerine ekledi.
Hava Kuvvetleri istatistiklerine göre, ABD Hava Kuvvetleri'nin filosunda yaklaşık 180 adet F-22 bulunuyor ancak Hava Kuvvetleri istatistiklerine göre sadece yarısı bakım gereksinimleri nedeniyle herhangi bir zamanda görev yapabilecek durumda. Böylece ABD, F-22 jetlerinin yaklaşık dörtte birini Pacific Iron tatbikatına gönderecek.
Radar tespitinden kaçınma yetenekleri nedeniyle, F-22'lerin herhangi bir çatışmada kullanılan ilk silahlar arasında olması ve diğer görevler arasında düşmanın hava savunmasını ortadan kaldırma görevi verilmesi bekleniyor.
Eski bir Avustralya hava kuvvetleri subayı, şimdi Griffith Asya Enstitüsü'nde analist olan Peter Layton, "ABD, büyük bir kriz veya savaş olması durumunda yapacağı konuşlandırmaları aktif olarak uyguluyor. ABD, Çin'i çok ciddiye alıyor ve kuvvetlerini hızla pozisyona geçebilmeleri için eğitiyor" dedi.
Pacific Iron Operasyonu için Idaho'daki Mountain Home Hava Kuvvetleri Üssü'nden 10 F-15 Strike Eagle avcı uçağı ve Japonya'daki Yokota Hava Üssü'nden iki C-130J Hercules nakliye uçağı F-22'lere katılacak ve Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu hava filosunu dolduracak.
ABD ordusu tarafından finanse edilen RAND Corp düşünce kuruluşunun 2019 tarihli bir raporu, konseptin Çin'in artan yeteneklerine karşı koymak için nasıl tasarlandığını gösterdi.
Raporda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun "hava üslerindeki kilit hedefleri tehdit edebilecek, artan miktarda ve kalitede uzun menzilli hassas seyir ve balistik füzelere sahip olduğu" belirtildi ve "Uçakları daha fazla yere dağıtmak hayatta kalma kabiliyetini artırır; bir düşman aynı etkiyi yaratmak için daha fazla füze ateşlemek zorunda kalır" dendi.
Schuster, "ABD Hava Kuvvetleri'nin Çevik Muharebe kabiliyetini göstermek, Çin'e güçlü bir caydırıcı sinyal gönderiyor ve (ABD) müttefiklerine ve ortaklarına güven veriyor. Çin bu gelişmeleri yakından takip etmeye çalışacak" dedi.
Avustralyalı analist Layton, F-22'yi kullanmanın ABD Hava Kuvvetleri'ne bir dereceye kadar zorluk getirdiğini söyledi ve "F-22, görev ve bakım desteği açısından bu tür bir konuşlandırma tatbikatı için en zor uçaklardan biri" diye konuştu.
Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanı Wilsbach, Pacific Iron'ı "şimdiye kadar organize ettiğimiz en karmaşık konuşlandırmalardan biri" olarak nitelendirdi. General, "Birlikleri ve ordu unsurlarını dünyanın her yerine istediğimiz gibi hareket ettirebiliriz ancak en önemli şey, bu yetenekleri bir araya getirdiğimizde yaptıkları şeylerdir" dedi.
Layton, başarılı bir tatbikatın Çin'e karşı caydırıcı bir değeri olacağını söyledi. Layton, "Bu bir tatbikat olsa da, aynı teknikler, süreçler ve prosedürler Japonya'dan veya başka yerlerden yapılacak operasyonlarda çok önemli olacaktır. Bu hamle, Çinli askeri planlamacılara artık bu tür F-22 jetlerinin Çin'in çevresinde herhangi bir yere konuşlandırılabileceğini düşündürebilir." diye konuştu.
Hava Kuvvetleri, Guam'ın Kuzeybatı Sahasını Şubat ayında Çevik Muharebe İstihdam operasyonlarını uygulamak için kullandı ve simüle edilmiş bir savaş durumunda ana üslerine dönemeyen F-35 ve F-16 savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptı.