21.08.2021 - 08:01 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Afganistan doğumlu Avustralyalı gazeteci, bir Taliban lideriyle yaptığı şoke edici bir konuşmayı ortaya çıkardı. "Kimseden intikam almayacaklarını" ileri süren ve kadınlara yönelik ılımlı bir çizgi çizeceklerini iddia eden Taliban, dünyaya güven vermeyi başaramadı.
Soru-Cevap'ın Afganistan özel programında yer alan BBC sunucusu Yalda Hakim, bu hafta başındaki basın toplantısında öne sürülen görüntüden çok farklı bir Taliban görüntüsü çizen cephe komutanıyla yaptığı konuşmanın ayrıntılarını paylaştı.
Yalda Hakim, "Taliban'ın söyledikleri, daha önce duyduklarıma çok benziyordu. Bana canlı yayında söylediler, Doha'ya gittiğimde yüz yüze söylediler. Kadınların haklarına sahip olacağını, herhangi bir intikam saldırısı veya misilleme olmayacağını söylediler." dedi.
Ancak 38 yaşındaki gazeteci, bundan birkaç hafta öncesine kadar anavatanı olan Afganistan'dan Taliban haberleri yapıyordu. Bir ay boyunca Afganistan'dan haber geçen BBC sunucusu, bazı Taliban liderleri ile yaptığı görüşmeleri canlı yayında anlattı.
Yalda Hakim, Taliban yetkilisine zina yapan bir kadın hakkında soru sorduğunda, "Tabii ki recm edilecek. Bunu yapmak için futbol stadyumlarını kullanarak halka açık infazlar yapacağız" cevabını aldığını aktardı.
Taliban cephe komutanının, kendisine, '90'larda sahip oldukları türde bir kurala geri dönmek istediklerini aktaran Yalda Hakim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"'Halka açık infazlar yapacağız ve bu tür şeyleri yapmak için futbol stadyumlarını kullanacağız. Hırsızlık suçu işlenirse el ve ayaklar kesilecek' dediler."
Hakim'in bu açıklamaları, Taliban savaşçılarının Salı günü Afganistan'da burka giymediği iddia edilen bir kadını vurup öldürmesinin ardından geldi. Aynı gün, Taliban'ın “kadın hakları” ülkesinde yeni bir kapsayıcı çağ başlatma sözü verdiği gündü.
Hakim, geçtiğimiz hafta Afganistan'daki son gelişmeleri izleyicilere aktardığı sırada Suhail Shaheen tarafından aranmış, kişisel telefonuna gelen bu arama sonrası kısa süre bir şaşkınlık yaşayan Hakim sözcüyü yayına bağlamıştı.
"Biz bu milletin ve bu ülkenin hizmetkarıyız" diyen Shaheen, Taliban'ın kimseden intikam almayacağı sözünü bir kez daha yinelemişti.
Afganistan'ın Şeriat yasalarına döneceğini doğrulayan sözcü, "Elbette İslami bir hükümet istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Afganistan doğumlu olan 38 yaşındaki gazeteci Yalda Hakim, 1986'da ülkedeki karışıklık yüzünden ailesi ile birlikte Avustralya'ya göç etmişti.
Taliban'ın geçmişte Afganistan'ı yönettiği 1996 ile 2001 yılları arasındaki dönem, kadınlara yönelik acımasız kural ve cezalarla hatırlanıyor.
Bazı kadınların başlarının kesildiği, taşlanarak öldürüldüğü ve burka giymeye zorlandığı dönem, Taliban'ın 2001'deki 11 Eylül saldırıları sonrası ABD liderliğindeki koalisyon güçlerince iktidardan uzaklaştırması ile sona ermişti.
Afgan kadınların özgürlük alanı genişlerken, bazı kadınlar bakan, belediye başkanı, hakim ve polis olarak çalışmaya başlamıştı. Ancak Afgan kadınların önünde artık belirsiz bir gelecek var.
Taliban, 1990'lı yılların sonu ile 2000'li yılların başında kendi şeriat anlayışı üzerinden çok sıkı kurallar getirmişti. Televizyon, müzik ve sinema yasaklanmıştı. Taliban'ın gücünü kaybetmesi sonrası onlarca televizyon kanalı ve 170'den fazla radyo kanalı kurulmuştu.
Ancak Taliban'ın dönüşü sonrası bazı televizyon kanallarının kadın sunucularını yayına çıkarmadığı hatta siyasi içerikli programların yerine ilahiyat konulu sohbetlere yer verilen programlar getirildiği görüldü.