12.10.2021 - 19:39 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Şu ana kadar geleneksel savaş araçlarına güvenen Moskova, Türkiye'nin dronlarının sahadaki etkinliği, özellikle kendi savunma sistemlerini sahadan silmesi üzerine harekete geçti.
Rus hava savunma sistemleri, Suriye, Libya ve son olarak Dağlık Karabağ'da Türkiye'nin silahlı insansız hava araçları (SİHA) karşısında arka arkaya büyük hezimet yaşadı.
Özellikle Ermenistan'ın elindeki Rus üretimi Pantsir'lerin Bayraktar TB2'ler karşısında darmadağın olmasıyla Rus ordusu drone testlerini hızlandırdı, son aylarda birçok denemenin görüntüsü Zvezda tarafından yayınlandı.
Rus Donanması ilk kez, bir gemiden kontrol edilen insansız hava araçları "Calibres"i fırlattı. Tatbikat, Hazar Filosu tarafından gerçekleştirildi.
Askerler, kıyı hedeflerinin uzaktan yok edilmesi için standart olmayan bir yöntemi pratikte test ettiler. Orlan-10 ve Eleron-3 insansız hava araçları, Dağıstan roket gemisi filosunun amiral gemisinden fırlatıldı.
Rus medyasına göre, bunu yapmak kolay değildi, fırlatma rampasının sınırlı boyutu, şiddetli rüzgarlar ve dronları suya koymanın riski, görevi daha da zorlaştırdı. Ancak askerlerin görevin başarıyla tamamladıkları bildirildi.
İnsansız hava aracı "Orlan", arama ve onarım çalışmaları da dahil olmak üzere ulaşılması zor alanlardaki genişletilmiş ve bölgesel nesneleri izlemek için oluşturuldu. Orlan, Rus Silahlı Kuvvetlerinin ana İHA'larından birisi.
Rusya, Tokyo'nun tartışmalı Kuril Adaları üzerinde egemenlik iddia etmesinin ardından Japonya yakınlarındaki savaş gemilerinden füzeler ateşleyerek askeri bir güç gösterisi düzenledi.
Kuril takımadaları, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Stalin tarafından ele geçirilmişti ancak Japonya, Moskova'nın yargı yetkisini kabul etmeyi reddediyor.
Yeni Başbakan Fumio Kishida, güney Kurillere Japonca adıyla atıfta bulunarak parlamentoya şunları söyledi: "Ülkemizin egemenliği Kuzey Toprakları'na kadar uzanıyor. Toprak meselesini gelecek nesillere bırakmadan çözmek gerekiyor.”
Rusya'nın Pasifik Filosu'nun Japonya Denizi'ndeki ateş gücünü gözler önüne seren bir video ortaya çıktı. Bu görüntü, kimileri tarafından yeni Japon lider için bir 'hoş geldin mesajı' olarak yorumlandı.
Diğerleri ise bunu Vladimir Putin'in Kishida'nın sözlerinin ardından Tokyo'ya bir uyarı göndermesi olarak görüyor. Eğer Rusya ve Japonya karşı karşıya gelirse, bu ABD'nin de içine çekildiği 3. Dünya Savaşı'nı tetikleme riski doğacak.
Rusya, bu eylemin daha önceden 'planlandığını' söyledi. Filonun basın ofisinin bildirdiğine göre, yüksek hızlı hava hedeflerine karşı Fort, Osa ve Kinzhal füze sistemleri kullanıldı ve 10 füze ateşlendi.
Tatbikatlara bir düzine savaş ve destek gemisi katıldı. Konuya yakın bir kaynak, "Füze ateşleme tatbikatı sırasında Varyag'dan gelen hava savunma ekipleri bir seyir füzesini tespit etti, kilitledi ve düşürdü" dedi.
Resmi olarak Japonya ve Rusya, toprak anlaşmazlığı nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'nı sona erdiren bir barış anlaşması imzalamadı. Geçen hafta göreve başlayan Kişida, parlamentoya “Rusya ile bir barış anlaşması” imzalamak istediğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Japonya'ya davet edildi.
Lavrov, geçen hafta Rusya'nın Japonya ile "yapıcı, samimi ilişkilere" sahip olduğunu, ancak Putin Kremlin'de kaldığı sürece adaların Tokyo'ya dönmesi ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söyledi.
Saatte 10 bin kilometreden fazla hıza ulaşabilen Zirkon (veya Tsirkon), Moskova'nın devlet kontrolündeki televizyonu tarafından Vladimir Putin'in bir nükleer savaş durumunda ABD'nin kıyı şehirlerini yok etmek için tercih ettiği silah olarak tanımlandı.
Kremlin lideri, Mach 8 Zirkon'u "dünyada gerçekten benzersiz" olarak nitelendirirken, Ruslar silahın 'durdurulamaz' olmasıyla övünüyor. Kaynak, "Gemi tabanlı Tsirkon hipersonik füze sistemi, Amiral Gorshkov fırkateyninden kara ve deniz hedeflerine atış yapacak" dedi.
Kontrollerin Beyaz Deniz'de yapılması bekleniyor ve füze, ilk olarak gizli teknolojili Amiral Golovko fırkateyninden konuşlandırılarak gelecek yıl hizmete girecek. Kara ve denizaltından fırlatılan Zirkonların testlerinin bu yılın sonuna kadar yapılması bekleniyor.
Füzenin önemli bir kullanım amacının da düşman gemilerini ortadan kaldırmak olduğu belirtildi. Füze menzilinin 1000 kilometre olduğunu kaydeden raporların yanı sıra gerçek menzilinin bin kilometre olduğunu öne süren doğrulanmamış raporlar da mevcut.
Rusya'nın, Batı'da Satan-2 olarak bilinen, 188 tonluk Sarmat ile konuşlandırdığı bir dizi hipersonik füzeden biri olan ve sonbaharda testleri yapılacak Rusya'nın nükleer cephanesindeki en büyük 'canavar' gelecek yıl hizmete girecek.
Bu arada Rusya, Karadeniz'de Amiral Grigorovich ve Amiral Essen gemileriyle 'hayali bir düşmanın savaş gemilerini' ortadan kaldırmak için Kırım açıklarında tatbikatlar düzenliyor. Gorshkov'dan gelen ilk Zirkon füze testi, geçen yıl Ekim ayının başlarında düzenlendi ve Putin'e 68'inci doğum günü hediyesi olarak görüldü. Bunu Kasım ve Aralık aylarında daha fazla test sunumu izledi.
Mart ayında, silah, Kuzey Kutbu'ndaki Amiral Gorshkov fırkateyninden toplam dört kez ateşlendi ve askeri kaynaklar, hepsinin 'hedefi 12'den vurduğunu' söyledi. Bununla birlikte, öldürücü silahı taşıyacak olan dünyanın en “tehlikeli ve yakalanması zor” olan yeni dördüncü nesil denizaltılarda aksaklıkların ortaya çıktığı bildirildi.
Rusya'nın en yeni denizaltısı - Yasen-M sınıfı Kazan - bu ay hizmete girdi ancak resmi haber ajansı TASS tarafından yayınlanan yeni bir haber, Rus denizaltısının İngiltere, ABD ve Fransa'dan gelen en son rakiplerinden daha gürültülü olduğunu ve düşman torpidosuna karşı korumasının olmadığını bildirdi.
Yeni ultramodern Kursk denizaltısı ve 885-M projesi olarak da bilinen Yasen-M sınıfı halefleriyle ilgili yapılan övgüler de gün yüzüne çıkmaya başladı.
Üretici Sevmash'ın Genel Müdürü Mikhail Budnichenko, Kazan'ın silah sistemleri, manevra kabiliyeti ve "gelişmiş taktik-teknik özellikler" dahil "tamamen yeni niteliklere" sahip "tehlikeli bir avcı" olduğunu söyledi. Budnichenko, "Bunlar 21. yüzyıl gemileri. Hizmete girdiklerinde, en zor ve en tehlikeli nükleer denizaltılar bunlar olacak ve Rus donanması bir değil, bu tür bir dizi gemiye sahip olacak" dedi.
Yine de TASS, gazeta.ru'da görüşlerine yer verilen askeri uzman Maxim Klimov, denizaltının" zayıf noktasını" vurguladı. TASS, "Denizaltıların torpidoya karşı uygun bir koruması yok. Kazan SSGN'de, tüm modern nükleer denizaltıların özelliği olan bir su jeti yok" ifadelerini kullandı ve şunu ekledi:
"Bu da, 885M projesinin, düşük gürültü kriterinde modern Amerikan, İngiliz ve Fransız nükleer denizaltılarının gerisinde kaldığı anlamına geliyor."