18.07.2021 - 15:19 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Dünya genelinde koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, aşı olmak istemeyen insanların sayısındaki artış yetkilileri harekete geçird. ABD yönetimi 'yanlış bilgilendirme'ye karşı ateş püskürdü.
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki Perşembe günü yaptığı açıklamada, Facebook'un Kovid-19 ve aşılarla ilgili yanlış iddiaların yayılmasını durdurmak için yeterince çaba göstermediğini söyledi.
Beyaz Saray sözcüsü, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Facebook'un yanlış aşı bilgilerini platformundan kaldırmak için yeterince mücadele etmediğini ve daha fazla çalışması gerektiğini vurguladı.
Psaki, "Hepsi Facebook'ta aktif olarak kalmaya devam ediyor" dedi. Facebook'un ayrıca 'zararlı ihlal içerikli gönderileri kaldırmak için daha hızlı hareket etmesi gerektiğini' ifade etti.
Beyaz Saray sözcüsü, sosyal medya platformlarındaki aşı karşıtı yanlış bilgilerin neredeyse yüzde 65'inden 12 kişinin sorumlu olduğunu belirtti.Mayıs ayında Dijital Nefretle Mücadele Merkezi tarafından açıklanan bu bilgiye Facebook itiraz etti.
ABD Sağlık Bakanı Vivek Murthy de Kovid-19 ve ilgili aşılar hakkında artan yanlış bilgi dalgası üzerine alarm seviyesini yükselterek, pandemi ile savaşmayı ve hayat kurtarmayı zorlaştırdığını söyledi ve "Amerikalıların hayatı risk altında" dedi.
Başkan Joe Biden yönetiminde ülkenin en tepedeki doktoru olarak atanan Murthy, teknoloji şirketlerini, yanlış bilgileri daha da azaltmak ve öğretmenler, sağlık çalışanları ve medyanın yanlış bilgilerle mücadele etmesine yardımcı olmak adına algoritmalarını değiştirmeye çağırdı.
Murthy, "Sağlıkta yanlış bilgilendirme halk sağlığı için ciddi bir tehdittir. Kafa karışıklığına neden olabilir, güvensizlik tohumları ekebilir, insanların sağlığına zarar verebilir ve halk sağlığı çabalarını baltalayabilir. Sağlıkla ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını sınırlamak ahlaki ve sivil bir zorunluluktur" dedi.
Yanlış bilgilerin aşı olma tereddüdünü besleyerek önlenebilecek ölümlere yol açtığını söyleyen Murthy, yanlış bilgilerin diğer sağlık koşullarını da etkileyebileceğini ve dünya çapında bir sorun olduğunu kaydetti.
Bir Facebook sözcüsü, şirketin 'halk sağlığını korumak için COVID-19 ve aşılar hakkında yanlış bilgilere karşı agresif önlemler almak' için hükümet uzmanları, sağlık yetkilileri ve araştırmacılarla ortaklık kurduğunu söyledi.
Sözcü, "Şimdiye kadar 18 milyondan fazla yanlış Kovid bilgisini kaldırdık, bu kuralları tekrar tekrar ihlal eden hesapları sildik ve 2 milyardan fazla insana uygulamalarımızda Kovid-19 ve Kovid aşıları hakkında güvenilir bilgiler sağladık."
Facebook, Kovid-19 ve aşıları hakkında bazı yanlış iddialarda bulunmaya karşı kurallar getirdi. Yine de, araştırmacılar ve kanun yapıcılar, sitedeki içeriğin gevşek bir şekilde denetlenmesinden uzun süredir şikayet ediyorlar.
Murthy, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, COVID-19 yanlış bilgilerinin çoğunlukla yanlış iddialar yaydıklarını bilmeyen kişilerden ve birkaç 'kötü aktörden' geldiğini söyledi. ABD'li yetkili ayrıca insanları şüpheli bilgileri internet ortamında yaymamaya çağırıyor.
Grubun CEO'su Imran Ahmed NPR'ye verdiği demeçte, "Tütün paketlerinde tütünün öldürdüğünü söylüyorlar. Sosyal medyada da bir 'Yanlış Bilgi Öldürür'e ihtiyacımız var" diye konuştu.
Geçen hafta ABD'de Kovid-19 vakaları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre aşılama oranlarının yüzde 40'ın altında olduğu bölgelerde rekor artışla bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 11 arttı.
Reuters verilerine göre, kış aylarında görülen enfeksiyonlardaki artışın ardından aşının kullanıma sunulmasıyla birlikte ilkbaharda vakalar düştü, ancak aşılar yavaşladı. Ülkenin şu ana kadar yaklaşık yüzde 51'i aşılanmış durumda.
Şu anda Robert Wood Johnson Vakfı'nın başkanı olan eski bir CDC başkanı Dr. Richard Besser, MSNBC'ye verdiği demeçte, "İnsanları Kovid-19 aşısını reddetmekten 'riskin hala orada olduğunu kabul etmeye yönlendirmek' zor" dedi.
Dünya çapında giderek artan sayıda ülke ve bölgede, özellikle belirli sektörlerde Kovid-19 aşısına karşı olan insanlara karşı baskı, kısıtlama ve cezalar giderek artıyor. Türkiye'de de tartışmalı bir karar alınmıştı.
Kamu ve özel sektördeki İtalyan doktorlar ve sağlık çalışanları aşılanmak zorunda, aksi taktirde doğrudan hastalarla çalışma yasağı ile karşı karşıya kalıyorlar.
300 İtalyan sağlık çalışanından oluşan bir grup, yükümlülüğün kaldırılması için mahkemeye gitti ve bunun üzerine 14 Temmuz'da bir duruşma yapılması planlanıyor.
Kadir Has Üniversitesi’nin öğrencilerine gönderdiği iddia edilen mailde aşı olmayanların kampüse alınmayacağı bilgisi tartışmalara neden oldu. Kampüsün girişlerine QR kodu okuma sistemi yerleştireceği ve iki doz aşısını olmayan kimsenin kampüse girmesine izin verilmeyeceğinin duyurulduğu mail, öğrenciler tarafından sosyal medyada paylaşılmasının ardından gündem oldu.
Dünyanın en küçük devleti olan Vatikan'da, Şubat ayında bölgede yaşayan sakinler ve işçiler için aşı zorunlu hale getirildi, reddedenler ise işlerinden atıldı.
16 Haziran'da İngiliz hükümeti, İngiltere'deki tüm bakım evi personelinin tam olarak aşılanması gerektiğini duyurdu. Parlamento tarafından onaylandığı takdirde, yeni yasa bakımevinde çalışan herkesin tıbbi bir muafiyeti yoksa Ekim ayından itibaren iki doz aşı yaptırması gerektiği anlamına geliyor.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke çapında zorunlu aşılara karşı. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, 16 Haziran'da hizmet sektöründe çalışan Rus başkentinin sakinleri için zorunlu cezalar verileceğini duyurdu.
Moskova'daki tüm hizmet sektörü çalışanlarının yaklaşık yüzde 60'ına - iki milyonun biraz üzerinde insan - 15 Ağustos'a kadar bütün aşıları olmaları emredildi. O zamandan beri, salgından kötü bir şekilde etkilenen Saint Petersburg da dahil olmak üzere diğer yerler benzer önlemler aldı.
San Francisco şehri, tüm belediye çalışanlarının aşılanmasını zorunlu kılacağını ya da işten çıkarmaya kadar varan cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini duyurdu.
Yeni kural, şimdiye kadar pandemi nedeniyle aşıların acil durumlarda kullanımına yeşil ışık yakan ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden tam onay alana kadar yürürlüğe girmeyecek.
Teksas'taki Houston Methodist Hastanesi'ndeki 150'den fazla çalışan, iğne vurulması için verilen emirlere uymadığı için işten atıldı veya istifa etmek zorunda kaldı.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, zorunlu aşıların henüz herkes için gerekli olmadığını söyledi. Öte yandan hükümet, sağlık çalışanlarını aşı olmaya zorlamak için bir yasa taslağı üzerinde çalışıyor.
Bazı yerlerde, aşı için resmi bir gereklilik bulunmamakla birlikte, aşı olmayanlar için kısıtlamalar fiili bir zorunluluk haline geldi. Riyad, toplu taşıma kullanan veya bir devlet kurumuna veya özel kuruluşa veya spor salonuna giren herkesin, 1 Ağustos'tan itibaren aşılanmış olması gerektiğine karar verdi.
Tacikistan ve Vatikan, tüm yetişkinlere aşı uygulayan nadir ülkeler arasında. Eski Sovyet ülkesi Tacikistan'da resmi haber ajansı, daha fazla ayrıntı vermeden 18 yaşından büyüklerin hepsinin aşılanmasını zorunlu kılan bir hükümet kararnamesi yayınladı.
Pakistan'ın güneyindeki Belucistan eyaleti, 1 Temmuz'da aşılanmamış kişilerin devlet dairelerine, halka açık parklara, alışveriş merkezlerine ve toplu taşıma araçlarına girmesini yasakladı. Sindh eyaleti, Temmuz ayından itibaren aşılanmamış hükümet çalışanlarına ödeme yapmayı reddedeceğini ve komşu Pencap, aşı yaptırmayı reddeden insanların cep telefonlarını engelleyeceğini söyledi.
Kazakistan 1 Temmuz'da başkalarıyla temas halinde olan çok sayıda işçi için zorunlu koronavirüs aşısı emri verdi. Reddedenlerin diğer insanlarla yüz yüze çalışmaları kısıtlanacak.