Masa örtüsünün boyutları masa ile orantılı olmalıdır, yani ne çok kısa ne çok uzun olmalıdır.Masaya yerleştireceğiniz tabaklar davette servis edeceğiniz yemeklere uygun olmalıdır. Örneğin çorba ikram edilecekse mutlaka çorba kâsesi bulunmalıdır. Masaya ordövr tabağı eklenebilir.
Tek tek tabak, bardak ya da çatal bıçak değil birbiriyle uyumlu takımlar tercih edilmelidir. Mevsim çiçeklerden yapılmış bir aranjman ya da farklı süslemeler kullanılacaksa masayla uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Örneğin yılbaşı gecesi kırmızılı tonlarda süslemeler ve yeni yıl çiçekleri kullanılabilir. Nişan, düğün gibi kutlama yemeklerinde de günün anlamına uygun çiçekler tercih edilebilir.
Çatal, kaşık, bıçak takımı kullanış amaçlarına göre, ilk kullanacağımız malzeme en dışta olacak şekilde dizilir.Masada Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır.
Çiçek aranjmanları masanın ortasına yerleştirilir.Peçeteler servis tabaklarının soluna yerleştirilir.Yemek çatalı tabağın soluna;Yemek bıçağı tabağın sağına;Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına;Menüde balık varsa balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına;Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına;Diğer küçük çatal bıçaklar da içe doğru dizilerek kullanış sırasına göre dizilir.Meyve ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru;Meyve ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına konulur.Su bardağı tabağın sağ ön kısmına;İçki bardağı su bardağının sağına yerleştirilir.Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;Sosluklar sofranın ortasına yakın;Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir.Meyve tabağı geldiğinde herkesin ulaşabileceği şekilde masanın ortasına konulur.Ekmek tabağı ortaya yerleştirilir.Haber: Bengü Öner - Milliyet