27.04.2018 - 13:07 | Son Güncellenme:
Sekiz yıllık bir restorasyon süreci8 yıl önce başlanan restorasyonun tamamlanmasının ardından Şerefiye Sarnıcı, 24 Nisan Salı günü, İranlı sanatçı Ahmet Nejat’ın, Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünde hazırlanan ‘Aşk ve Hiç’ sergisi ile ziyarete açıldı. Sanatçı Ahmet Nejat’ın etkileyici eserleri, altın renkli küre ve küreyi çevreleyen “Aşk ve Hiç” yazısı, Mevlana’nın şiirlerinden oluşan ses tasarımı ve suya yansıtılan kelimeler, Şerefiye Sarnıcı’nın açılışını görsel bir şölene dönüştürdü.
İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Rıdvan Duran ve İBB Spor Kulübü Başkanı Celalettin Deniztoker, İBB bürokratları ve çok sayıda yerli ve yabancı misafirin katıldığı Şerefiye Sarnıcı’nın açılışıyla İstanbul’un saklı bir hazinesi daha gün yüzüne çıkmış oldu.
Eski çağlarda İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla su depolamak için kullanılan Çemberlitaş Binbirdirek Mahallesi’ndeki Şerefiye Sarnıcı, Bozdoğan Kemeri üzerinden gelen suyun depolandığı bir yapı olarak yaklaşık 1600 yıl önce inşa edilmişti. Sarnıç, 45x25 metre ebatlarında ve 9 metre yüksekliğinde. 32 mermer direk sayesinde ayakta duruyor. Yaklaşık Şerefiye Sarnıcı’nın üzerinde, 1910 yılında yapılan Arif Paşa Konağı ve 1950’li yıllarda yapılan Eminönü Belediyesi’nin eski binası bulunuyordu.
İBB tarafından 2010 yılında Eminönü Belediyesi’nin eski binasının yıkımı gerçekleştirildi ve restorasyon çalışmaları başlatıldı. 8 yıl önce başlanan restorasyonun tamamlanmasının ardından Şerefiye Sarnıcı, 24 Nisan Salı günü törenle açıldı. Sarnıcı ziyaret etmek isteyen ancak dik merdivenden inmekte zorlanabilecekler için de yaşlı, engelli ve çocuklu aileler için özel bir asansör yapıldı.
"Medeniyetlerin Başkenti İstanbul’dur">Bir bir ortaya çıkarılan tarihi eserlerle İstanbul’un ne kadar büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığının görüldüğünü vurgulayan Başkan Uysal, “İstanbul 3 büyük medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Sarnıçlar da bunun şahitleridir. Bu sarnıcımızda dışarıdan getirilen sular ve yağmur suları için depo olarak kullanılmıştır. O tarihlerde bile yağmur sularının kirlenmeden depolanıyor olması medeniyetlerin büyüklüğünü de göstermesi açısından önemlidir” dedi.
Şerefiye Sarnıcı’nın üzerinde önceden Eminönü Belediyesi’nin olduğunu ve bu binanın İBB tarafından yıkıldığı bilgisini aktaran Başkan Uysal şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu önemli işlerden bir tanesidir bu sarnıcın yeniden gün yüzüne çıkarılması. Uzun ve zorlu bir çalışmayla bu eser yeniden tüm dünyanın hizmetine sunulmuştur. İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri de Yerebatan Sarnıcı’dır. Bu sarnıcımız Yerebatan Sarnıcı’ndan çok daha eski bir tarihe sahiptir. Ne kadar önemli olduğunu buradan da anlayabiliriz. Bu eserin kazandırılmasında önceden ve şimdi emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.”
Şerefiye Sarnıcı, İBB’nin iştiraki Kültür AŞ yönetiminde İstanbul’un Kültür ve Sanat hayatına yeni bir renk katacak. Yerebatan Sarnıcı’ndan 100 yıl daha yaşlı Şerefiye Sarnıcı, muhteşem atmosferi ile kültürün ve sanatın yeni adresi olacak. Bu özel mekanda kültürel etkinlikler, farklı branşlarda sanat aktiviteleri düzenlenecek.
Şerefiye Sarnıcı, değerli sanatçı Ahmet Nejat’ın “Hiç Hali” sergisi ile sanata ve sanatçılara kapılarını açtı. 25 yılı aşkın bir süredir klasik hat sanatını resim, minyatür, heykel gibi farklı sanat dallarıyla harmanlayan Ahmet Nejat, çizgisini çeşitli ekollerle yorumluyor. Eserlerini modern çizgi, renk ve kompozisyonlarla buluşturan ressam, özellikle ‘aşk’ ve ‘hiç’ sözcüklerini, birçok eserinde ve muhtelif şekillerde kullanıyor. Bu özelliği, insanın içsel seyahatinin gizemini ve coşkusunu yansıtması bakımından oldukça dikkat çekici. Sanatçı, hat sanatını farklı türlerle ve modern tekniklerle yorumlayarak, evrensel bir dile ulaştırmayı amaçlıyor.Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünde gerçekleştirilen Ahmet Nejat “Hiç Hali” Sergisi, 15 Mayıs 2018 tarihine kadar Şerefiye Sarnıcı’nda ziyaret edilebilecek.