Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı devam ediyor.
Savunma sanayiinde milli teknolojik sistemlerin sergilendiği fuarda 30 ülkeden 80 yabancı firmayla 500 katılımcı yer alıyor.
SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda çeşitli paneller de düzenleniyor. İşte fuardan dikkat çeken kareler...
Fuarda konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Teknolojideki gelişmeleri katılımcılarla buluşarak tüm paydaşlara orta ve uzun vadede büyük katkılar sağlayacak olan bu fuarın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
"Savunma Sanayi'nde 2000'li yılların başında yüzde 20'ler seviyesinde olan yerlilik ve millilik oranı tüm olumsuzluklara ve engellemelere rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve teşvikleriyle çok şükür bugünlerde yüzde 80'lere gelip dayanmış bulunmaktadır." diyen Bakan Akar şunları söyledi;
Yine çok şükür kendi kaynaklarımızı kullanarak yapabildiğimizi gördük. Bunu tüm dünyaya gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumdayız.
Ülkemiz teknoloji üreten ve geliştiren bir duruma gelmiştir artık. Özellikle siber konuda üstünlüğü ele geçirmek diğer harekat alanında başarılı olmanın ön koşulu olacaktır. Bu doğrultuda siber güvenlik dijital dönüşüm ve yapay zeka alanlarında da yerli ve milli teknolojiler kullanarak kabiliyet kazanarak yetişmiş personel kapasitesini artırma çalışmamız devam etmektedir.
TSK artık dünyada çok az sayıda ordunun edinebileceği yüksek teknolojili avantajlara kavuşmuştur. Savunma Sanayi kuruluşumuzun sahip olduğu nitelikli insan kaynağı ve oluşturduğu ekosistem ille geldiğimiz seviye gerçekten gurur vericidir" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "SAHA EXPO 6 yıllık kümelenmenin geldiği noktayı göstermek açısından önemli bir gösterge teşkil ediyor.
Her geçen yıl artan katılım ile sektöre faydalı geri dönüşler sağlamış olup önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmaların imzalanmasına ve firmaların tanışmasına imkan sağlamıştır. Türk Savunma Sanayi'nin gücünü dünyaya taşıma yolunda önemli bir adım teşkil edecektir. Hava savunma ürünlerimiz, deniz ürünlerimiz gibi örnekler var. Ürünlermiz geliştirilerken kullanıcı makamların çok değerli katkıları oluyor."
Rojda ALTINTAŞ - Feridun AÇIKGÖZ (DHA)
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar da, fuarla ilgili DHA'dan Gülseli Kenarlı ve Hüseyin Çakmak'a bilgi vererek, "Geçtiğimiz yıl pandemi var diye ertelemiştik.
Savunma sanayinin son 20 yılda elde ettiği başarı örneklerinin sergilenmesi ve bu örneklerin sadece ana platformlar değil, alt ana sistemler, malzeme, çok derinlemesine teknolojilerde yüzlerce firmamız burada. 500'den fazla katılım var ve bunun 80'i 30 ülkeden yabancı firmalar.
Güzel bir etkileşim var, özellikle yenilikçi ürünler, teknolojiler sergileniyor. Bir yandan girişim ekosistemi, bir yandan vizyoner paneller, Türkiye'nin uzay yolu haritalarının tartışıldığı, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonun tartışıldığı çok farklı konularda panellerin yer aldığı güzel bir şekilde etkinliğimiz devam ediyor.
SAHA Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi ve odak alanı savunma, havacılık ve uzay. Bizim hedefimiz Milli Teknoloji Hamlesiyle elde edilen başarıların sürdürülebilir kılınması. Özellikle özel sektör dinamizminin bu alana yansıtılması" şeklinde konuştu.
Fuarı dün T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da ziyaret etti. Bayraktar stantları dolaşıp ürünleri inceldi.
Fuarda SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok'un katılımıyla bir panel de düzenlendi.
Haluk Bayraktar'ın moderatör olduğu panelde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Malum Türkiye'de en çok konuştuğumuz hususlardan biri cari açık meselesidir. Türkiye bir takım yüksek teknoloji sektörlerinde, ürünlerinde cari açık vermekte olan bir ülke ve her dönemde bir bunu nasıl kalıcı olarak ortadan kaldırabiliriz cevabını arıyoruz.
Bunun en temel cevabı Türkiye'yi yatırıma, üretime, ihracata yönlendirmekten geçiyor. Biz orta yüksek ve yüksek teknolojili tüm sektörlerde yoğun olarak ithal ettiğimiz ürün gruplarını listeledik, bunları sektörlerimizle bir araya geldik çalıştık.
Bunların içinde hala trendi pozitif olanların yani dünyada daha fazla ticarete konu olmaya devam edenlerin hangileri olduğunu ortaya çıkardık.
919 ürünü öncelikli ürün listesi olarak kamuoyuna sunduk, bunlar her yıl Türkiye'nin aşağı yukarı 60 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiği, 51 milyar dolar cari açık verdiği ürünler.
Bu tek başına yeterli değil dedik, bu nihayetinde dikiz aynasından geçmişi gösteriyor. Ama bazı işler var ki bugünden yatırımı, üretimi gerçekleştirmezsek, 5-10 yıl sonra bu listede öne çıkmaya başlayacak yükselen yeni nesil teknolojiler. Bunları da öncelikli ürün yaklaşımına dahil ettik ve kamuoyuna bu alanlarda AR-GE ve yatırımları destekleyeceğimizi duyurduk" dedi.