26.06.2018 - 11:01 | Son Güncellenme:
Kaliningrad aslında eski bir Alman toprağı. Prusya İmparatorluğu'nun bir kent olan ve o dönem Köningsberg olarak anılan kent İkinci dünya Savaşı sonrası, Sovyetler Birliği yönetimine geçti.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Rus devrimci Mihail Kalinin'in adı verilen kent, Sovyetlerin dağımlasından sonra Rusya toprağı olarak kaldı. Ancak Rusya ana karasından ayrı olan Kaliningrad, Polonya ve Litvanya ile sınıra sahip.
Kaliningrad, dünyanın en önemli filozoflarından Immanuel Kant'ın doğup yaşadığı ve hayatını kaybettiği kent olarak da biliniyor. Kant'ın mezarı kentteki katedraldedir. Yüzyıllar boyunca Alman ağırlıklı bir nüfusa sahip olan kentin mimarisinde bu etkiyi görmek mümkündür.
Kaliningrad'ın toplam nüfusu yaklaşık yarım milyon. Kent içi ulaşımda tramvay ve otobüslerin kullanıldığı kent, geniş bir düzlük üzerinde kurulu olduğundan bisiklet kullanımına da uygundur.
Kaliningrad'a Türkiye'den doğrudan uçuş bulunmamaktadır. Moskova veya St. Petersburg aktarmalı uçuşlar ilk tercih edilen seçeneklerdir. Kente gitmek için Rusya vizesine sahip olmak gerekiyor.
Zengin bir tarihi birikime sahip olan Kaliningrad'ta Köningsberg Katedrali, Kehribar Müzesi, Köningsberg Surları, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma Alman sığınakları bunkerler, kentte mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.Hazırlayan: İhsan Dindar