21.06.2016 - 10:16 | Son Güncellenme:
İftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın, diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden olur. Dişlerimizi kuru fırçaya çok az macun sürerek en az 2 dakika fırçalayın. Oruçluyken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranı artabilir. Bunun için de gün içerisinde ağzınızı su ile çalkalayabilirsiniz.
Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek hem sindirime yardımcı olur hem de diş sağlığı açısından çok önemli olan tükürük salgınızı artırır. Ayrıca çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlerine ve diş etlerinize zarar verir. Bu nedenle yemeklerinizi ne çok soğuk, ne de çok sıcak tüketin.
Ramazan ayında özellikle iftarınızı açtıktan sonra peynir ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Bu sayede doğal yolla dişlerinizin çürümesini engellemiş olursunuz. Yapılan birçok çalışma karbonhidratları takiben yenen bir küp peynirin diş plağının asidik özelliğini azaltarak, dişleri çürüklere karşı koruduğunu göstermiştir.Peynirde bulunan lipitler de mine tabakası üzerinde koruyucu bir katman oluşturarak, mine çürüğünü engeller. Ayrıca peynir ve diğer süt ürünlerinde yüksek seviyede bulunan kalsiyum ve fosfor da diş çürüklerini önler.
İyi yıkanmış elma armut gibi meyvelerin kabuklarıyla beraber yenmesi dişlerinizi kuvvetlendirir. Özellikle çilek diş ve dil temizliğinde çok faydalı ve yararlı bir bir meyvedir. New Yorklu diş hekimleri çileğin diş macunlarında kullanılması gerektiğini savunuyor. Zira içerisindeki malik asit dişlerin beyazlamasını sağlıyor. Bir fincan kahveden veya bir kadeh kırmızı şaraptan sonra 2-3 tane çileğin lekeleri giderdiği biliniyor. Çileği yediğiniz zaman dilinizi çıkarıp bakın farkı göreceksiniz.
Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. İftardan sonra içilen çayın çok demli ve sıcak olması dişlerin hem sararmasına hem de hassasiyetine neden olabilir.Çok kahve tüketimi de aynı şekilde dişlere zarar verebilir. Özellikle çay içerken bol şeker tüketiminden kaçınmanızı öneririm. Şeker kullanıyorsanız çayın içine limon dilimi atarak şekerin zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Yine çayı şeker yerine bal ile tatlandırmak sizi beyaz şekerden uzaklaştıracaktır.
İftardan sonra soda ve maden suyu gibi gazlı- asitli içeceklere ihtiyaç duyuyorsanız, bunları dişinize temas ettirmeden, pipetle tüketmelisiniz. Diş minesinde erime olduğu zaman dişler çürümeye başlar. Çürüme, pH değeri 5.5’in altına düştüğü zaman gerçekleşir.Hemen hemen bütün asitli içeceklerin ve çoğu meyveli içeceklerin pH değeri 5.5’ in altındadır. pH değeri 2.7 olan kola gibi içecekler asit içeriği yüksek içeceklerdir ve bunlar sirkeden daha asitlidir. Dolayısıyla bu tür asitli içecekler dişlerin çürümesine neden olabilir. Sadece doğal kaynak sularının pH değeri 5.5’in üstündedir. İngiliz Diş Hekimleri Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre, genç yaşlarda meydana gelen diş çürümelerinin en önemli nedenlerinden biri yaygın olarak tüketilen kola ve türevi içecekler.
Tükürük dilin altındaki tükürük bezleri aracılığıyla üretilir. Çoğunlukla sudan oluşur, ancak içinde mukus, elektrolitler, bazı enzimler ve antibakteriyel bileşikler barındırır. Sindirimi başlatan ve kolaylaştıran tükürük, ağızda olası birçok bakteriyi yok eder, dişlere yapışan tartarları parçalar ve ağızda kalmış yiyecek artıklarını ayrıştırmayı sürdürür. Ancak ağzın düzenli temizliği sağlanmadıkça bu antibakteriyel bileşiklerin etkisi yetersiz kalır.Oruçlu olduğunuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarınız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Bu nedenle iftar ve sahurda bol bol su içerek tükürüğünüzün kalitesini arttırabilirsiniz.