19.03.2018 - 08:46 | Son Güncellenme:
Trolltunga’ay gitmenin birkaç yolu vardır. Interrail bileti ya da tren seyahati, uçak, kendi özel aracınız ile, Voss tren istasyonundan otobüs ile… Gidebileceğiniz en hızlı ve en yakın mesafe şöyledir; İstanbul-Oslo (Aktarma uçuş Bergen şehri) Bergen’den havalimanından araç kiralayarak ya da 930 numaralı otobüse binip 324 NOK karşılığında Odda’ya gidebilirsiniz.
Unutmayın Odda kasabası Trolltunga’ya en yakın kasabadır. Bergen Odda arası 160 kmdir. Başkent Oslo-Odda arası ise; 372 km’dir.
Öncelikle son adımda tren ile buraya kadar gelemiyorsunuz. Araç ile zaten önüne kadar gelebilirsiniz. Bergen’den ya da Voss tren istasyonunda otobüs ile gelenler Odda kasabasına gelmeden bir durak geride Tyssedal durağında inip buradan yürüyüp otostop çekmeniz gerekiyor.
Tyssedal durağında inince tek bir marketten son alışverişinizi yapınız. Buradan sonra başka market yok. Marketin karşısında ki üst geçitten karşıya geçip sağ-sol-sağ yapıp bir yola ulaşacaksınız. Buradan kim geçerse sizi alıyor zaten tek yol Trolltuga başlangıç noktasına gider.
Diğer bir yol tren ya da Interrail bileti ile gidilen yoldur. Başkent Oslo’dan Bergen’e giden trene bineceksiniz. Oslo’dan Bergen’e sabah 8;25 öğlen 12;03 e 15;43 akşam ve önerdiğim 23;25 olmak üzere 4 sefer vardır. Bunlardan gece treni ise rezervasyon zorunludur. Unutmayın sok durakta değil Voss durağında ineceksiniz. Voss durağında indikten sonra kilitli dolaplara fazla eşyanızı bırakıp sat 9.30 da kalkan 990 numaralı otobüsü bekleyeceksiniz. Biletler 100-200 NOK arası yaş öğrenci emeklilik, gidiş dönüş tek yön olarak değişmektedir.
Ekim 16- Mart 18 uzmanlar tarafından önerilmeyen aralıklarıdır. Benim ve uzmanların en çok önerdiği ve tadını alabileceğiniz zaman dilimi ise 15 Temmuz - 15 Eylül arasıdır.
İlk ve en şiddetli önerim Goretex kumaşlı ve uzun bileklikli bir hiking bot ya da ayakkabıya sahip olmanızdır. Küçük de olsa sırt çantası alınız. Gözlük, Buf, kapşonlu sweat, yürüyüş pantalonu, 2-3 yedek çorap, hafif polar ya da mont, su matarası,.Eğer kamp deneyiminiz var ise yukarıda 1 gün dinlenbilirsiniz. Yukarıda cafe, otel, misafir evi v.b hiçbir şey yok. Kampçılar için; çadır, mat, en az +5 derece komfot zone uyku tulumu, şişme yastık v.b temel ekipmanlarınız mutlaka yanınızda olsun.
Kamp yapmak ve dinlenerek çıkmak isteyenler için başlangıç noktası yolun yarısı ve yolun sonu olmak üzere 3 tane alan vardır. Kesinlikle tedarikçi birisi yok dolayısıyla hazırlıklı gitmenizde fayda var.Maddi durumu elverişliler için; başlangıç noktasında tek bir otel var. Bunun haricinde Tyssedal ve Voss kasabası dahil olmak üzere 15 km’den yakın 7 tane yer önereceğim.
Odda Camping, Vikinghaug, Trolltuga Hotel, Hardanger Hotel, Lofthus Camping,Tyssedal Hotel ve Trolltunga Guest House’dur. Bunlardan benim favorilerim ise; Vİkinghaug, Lofthus Campimg, Trolltunga Guest House’dur.Norveç’te kamp alanlarında olduğu gibi guest house ve camping otellerinde bulaşık, çamaşır,kurutma makinası mutfak ekipmanları gibi aklınıza gelen gelmeyen her türlü ihtiyaç düşünülmüştür.
Tren ile seyahat edecek olanların kesinlikle ‘’RAilPlanner’’ isimli uygulamayı telefonlarına indirmelere gerekmektedir. Bergen,Voss,Tyssedal,Trolltunga’ya gitmeden önce Google map’den yerlerine bakınız. Tren ile yapılan gündüz gece yolculuğunda‘’VOSS’’ tren istasyonunda ineceğinizi unutmayınız.
Son marketten özellikle çikolatalı ekmek, konserve ananas, müsli, süt, muz gibi enerji verici besinler almayı unutmayın.Uykunuzu iyi alın yolda yürürken yer yer bunalıp dönmek isteyeceksiniz ama sonunda buna değdiğini unutmayın. Kıyafetleri ara ara çıkarıp giyin rüzgara göre ayarlayın.Matarınız ile yoldaki akan her nehirden,dereden su doldurabileceğinizi unutmayın. Yanınızda her ihtimale karşı yağmurluk bulundurun. Trolltunga bir nevi kendinle yüzleşme,çelişme, kendini bulma ve sınırlarını test etmektir. Size dünyanın ne kadar büyük, bizim ne kadar küçük olduğumuzu bir kez daha hatırlatır.Her adımda her nefeste daha çok yorulur, düşünceler içinde kaybolduğunu hissedersin.
Yanında taşıdığın yemeği ve suyu vücudunun nasıl makine gibi çektiğine gözlerinle tanık olursun. Aklında tek bir düşünce oluşur o tepeye gitmek ve elinden geldiğince her adımını hızlı atmaya çalışırsın.Tepeye çıktığınız zaman size en büyük önerim kendinizi ve sessizliği dinleyerek uzun uzun çevreye bakmanızdır.Bir EvrenselAdam atasözü derki; ‘’Anyway Road to Norway’’ Bu eşsiz yolculuğu ve macerayı bir gün deneyimlemeniz dileğiyle…