05.07.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:
Fas, krallıkla yönetilen Afrika'nın batısındaki bir ülke. Cebelitarık boğazının güney yakasında bulunan Fas, Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nun kesiştiği noktada yer alıyor.
Fas, özellikle Avrupalı turistlerin coğrafi yakınlık nedeniyle tercih ettiği rotalardan biri. Marakeş, Kazablanka, Fes ve Şafşavan gibi kentler ülkenin en çok turist çeken yerleri arasında. Başkent Rabat da yönetim merkezi olmasının yanı sıra tarihi öneme sahip bir yer.
Tarihi kentlerin yanı sıra Fas, doğasıyla da turistleri kendisine çeken bir yer. 710 bin kilometrekarelik ülkenin okyanus kıyılarının yanı sıra çöller de ülkenin dikkat çeken bölgeleri.
Fas, tarihisel anlamda büyük öneme sahip bir yer. Tarık bin Ziyad komutasındaki İslam orduları, buradan İspanya'ya geçip sonrasında yedi yüz yıl boyunca o topraklarda hüküm sürmüştü.
Ülkenin kuzey kesiminde bulunan Şafşavan, son dönemde oldukça revaçta yerlerden biri. Duvarların sadece maviye boyandığı kent, bu özelliğiyle dikkat çekiyor. Geçmişte İspanya'dan sürülen Yahudilerin bölgeye yerleşmesi ve maviyi kutsal kabul etmeleri nedeniyle duvarları bu renge boyatmaları bölgede bir geleneğin doğmasına neden olmuş. Aradan geçen uzun yıllara rağmen günümüzde de Fas'ın bu turistik kentinde duvarlar maviye boyanıyor.
Türkiye ile Fas arasındaki anlaşma doğrultusunda iki ülke vatandaşları 90 günü aşmayacak olan seyahatlerinde vizeden muaf. İstanbul'dan her gün Fas'a uçuşlar gerçekleştirilmekte.
Diğer Mağrip ülkeleri Tunus ve Cezayir'de olduğu gibi Fas'ta da "souq"lar ticaretin kalbinin attığı yer. Türkiye'deki kapalıçarşı kültürüne yakın bir havaya sahip olan souqlar yerel ürünlerin satılması nedeniyle özellikle turistlerin ilgi odağı.