01.09.2021 - 14:17 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Bu fare sürüsü aile bağlarını başka bir düzeye taşıdı. Kuyruklarını nadir görülen bir fenomenle birbirine bağlayan fareler, sözde yaklaşmakta olan bir veba veya kıtlığa işaret etti.
Beş kemirgen, Rusya'da su basmış bir karpuz tarlasında farklı yönlere koşmaya çalışırken tuhaf bir şekilde birbirine bağlı olarak görüntülendi. Stavropol Bölgesi'nde çekilen video yerel halkı dehşete düşürecek şekilde.
Bu fenomen, halk arasında genellikle kötü bir alâmet, yaklaşan bir veba veya kıtlık uyarısı olarak anılırdı. Videoda Rasulov, su basmış tarladaki fareleri kuyrukları bir bitkinin sapına bağlı olarak gözlemlerken görülüyor.
Rasulov daha sonra onları saptan kurtardı ve farenin kuyruklarının rahatsız edici bir şekilde birbirine düğümlendiğini göstermek için beyaz bir yüzeye yerleştirdi.
Yaygın olarak Almanya'da görülen 'fare kral' olarak bilinen fenomen, kemirgenlerin nasıl birbirine düğümlenmeyi başardığı hakkında hiçbir fikri olmayan bilim insanlarını da şaşırttı
Ancak Rasulov, tarlayı kaplayan suya düşmelerini önlemek amacıyla farelerin, anneleri tarafından bir şekilde bir araya geldiklerine inanıyor.
Şimdiye kadar çok az örnek kaydedildiği ve kökenleri son derece tartışmalı bir konu olmaya devam ettiği için, uzmanlar ürkütücü olay karşısında şaşkına dönmüş durumda.
Dünya çapında müzelerde korunan birkaç sürü var ve 'fare kral' fenomeninin görüldüğü ilk tarih 1564'e kadar uzanıyor. Fareler panikleyip kurtulmaya çalıştıkça birbirlerinden ne kadar uzaklaşırlarsa düğüm o kadar sıkılaşıyor.
Haftalardır on milyonlarcası her yerde, görüntüler o kadar korkunç ve mide bulandırıcı ki sosyal medyada paylaşılması bile dünyayı sarsmaya yetti. Farelerin istila ettiği Avustralya'da bir çiftçinin karısı sabaha karşı gözünde bir acı hissederek uyandı ve gözlerini açtığında hayatının en büyük şokunu yaşadı.
Bir fare göz kapağını ısırıyordu ve kadın acil şekilde hastaneye kaldırıldı. Bir başka çiftçi derin uykudayken yüzünde kaçışan küçük canlılar hissetti. Sydney'in yaklaşık 400 kilometre uzağındaki Narromine'de yaşayan çiftçi Mick Harris, "Kulaklarımın arkasından yüzüme doğru tüylü bir şeylerin süründüğünü hissettim" deyip ekliyor:
"Tüylerim diken diken oldu, yataktan atladım. Bütün gece boyunca gözümü kırpmadım, uyuyamadım. Ta ki, yatağın altında bir fare yakalayıncaya dek." Mick Harris'in eşi, kocasının yaşadığı korkuyu tanıyor. Çünkü, kadın birkaç hafta önce uyurken parmağındaki yüzüğü küçük küçük ısırıldığını hatırlıyor.
35 yaşındaki Mick, "Dehşete düşmüştü. İki genç çocuğumuz var. Uyandığında endişeden ağlıyordu, çünkü bir fare çocuklarımızın yatağındaydı" ifadesini kullanıyor. Avustralyalılar kemirgenlerin yol açtığı son 30 yılın en kötü kabusunu 'doğal felaket' olarak adlandırıyor. 1000 kilometrelik dehşet hattı, Brisbane'den Melbourne kadar uzanıyor.
Yalnızca tarlalardaki mahsuller mahvolmadı. Evler yakıldı, arabalar yok edildi. Yeni Güney Galler'deki Narrabri'de fareler elektrik kablolarını bile yedi. Halihazırda kış mevsimini yaşayan Avustralya'da kemirgen sürüsü göç edecek sıcak yerler ararken, felaket bölgesi sakinleri ise evlerini ve araçlarını satmak zorunda kalıyor.
Evleri ve araçları bir gecede istilacı fareler tarafından mahvedilenler için bir başka kabus ise, sigorta şirketlerinin zararları ödemeyi reddetmesi.
Okullara, evlere ve hastanelere akın ederek ortalığı kasıp kavuran istila, kasabaları keskin bir kokunun sarmasına sebep oldu. Yamyam fareler ölü kemirgenlerin kalıntılarını yerken, birkaç hafta içinde yük kamyonları ve yiyecek kasaları ile Sydney'e ulaşabilecekleri tahmin ediliyor. Bloomberg, hızla çoğalan hayvanların, açlıktan kendi türlerini de yediği ve tarım endüstrisinin kargaşaya sürüklendiği bir korku hikayesine dönüştüğünü yazıyor.
Ülkeyi sarsan yıkıcı fare istilası, bir otel sahibinin kemirgenler tarafından taşınan ölümcül bir hastalığa yakalanmasına neden oldu. Adam şu anda hastanede ölüm kalım savaşı veriyor.