04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
Karadeniz Bölgesi, hırçın ve dalgalı deniziyle, dağlık bölgeleriyle, bol yağmur alan iklimiyle, insanının karakteristik özellikleriyle farklı bir kimliktedir. Bölge, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz olmak üzere üçe ayrılmış. Doğu Karadeniz’de Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Bayburt; Orta Karadeniz’de Tokat, Çorum, Samsun, Ordu; Batı Karadeniz’de Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Zonguldak, Ereğli, Karabük illeri yer alıyor.
Bölge, yeşil ve mavinin tonlarının harika sergilendiği bir ortamdır. İklimden gelen bol yağmur ve nemli havanın etkisiyle bütün dağlık alanlar ormanlıktır. Yüksek yaylaları, doğaseverler için bulunmaz nimettir. Bitki örtüsüyle, temiz havasıyla, akarsularıyla doğa cenneti olarak ziyaretçilerini karşılıyor.
Karadeniz sadece doğasıyla ön planda değildir. Farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmış olan bölgede, tarihi yerler, bol bol kale, anıt, cami, kilise, müzeler ve manastır bulabilirsiniz. Özellikle Sümela Manastırı, sadece yerli turizmin değil, yabancı turizmin de göz bebeğidir.
Karadeniz Bölgesi, günümüzde hala el değmemiş ve gizli hazinelere sahiptir. Ülkenin fındık ve çay deposu olmakla birlikte, gurme özelliği de ön plandadır. Halkın doğal beslenmeyi alışkanlık hale getirmesi, sağlıklı beslenmesi dikkatlerin bu bölgeye çekilmesini sağlıyor. Karadeniz’e seyahat planlıyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için sıraladık.
1-Sümela ManastırıKaradeniz Bölgesi, denilince ilk akla gelen ziyaret edilecek tarihi yerlerden biridir. Trabzon’un Maçka ilçesinden 18 kilometre uzaklıktaki bir dağın yamacına inşa edilmiştir. Bu tarihi manastırın MÖ 350-400 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.Manastırda Anakaya kilisesi, şapeller, ayazma, mutfak, yemekhane, çan kulesi, kütüphane ve öğrenci odaları bulunuyor. Manastırın içini gezerken Meryem Ana ve Hz. İsa’nın doğumu ve mabede sunuluşları gibi freskleri görebilirsiniz. Ayrıca Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın yasaklı elmayı yemeleri sonucu cennetten kovulmalarını simgeleyen duvar resimleri de bulunuyor.
2- Valla KanyonuDünyanın en derin ikinci kanyonudur. Derinliği ortalama bir kilometredir. Kastamonu’nun Pınarbaşı Muratpaşa Köyü’nde bulunuyor. Yeşili, doğası ve temiz havasıyla mükemmel bir ortama sahiptir. Doğa yürüyüşü yapmak, bol bol fotoğraf çektirmek isteyenler için ideal bir güzergâhtır.
3- Cehennemağzı MağaralarıZonguldak Ereğli İlçesi, İnönü Mahallesi'nde bulunuyor. Bu bölge antik dönemin Acheron Vadisi olarak biliniyor. Yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşuyor.Birinci mağara ibadethane olarak kullanılmış. Duvarlardaki mozaikleri görebilirsiniz. İkinci mağara 400 metrekarelik geniş bir alana sahiptir. Bu bölümde iki fil ayağı bulunuyor. Üçüncü mağara en geniş olanıdır. Zemini suyla kaplıdır. Birinci ve ikinci mağaralara su sarnıcı görevi görüyor.
4- Filyos KalesiZonguldak Çaycuma ilçesindedir. Doğa, tarih ve denizin bir arada bulunduğu harika bir lokasyondur. Kale, Ortaçağ’da Romalılar tarafından yapılmıştır. Güçlü ve heybetli görünmesi için iri taşlardan inşa edilmiştir.Kalenin kuzey tarafında duvarlar ve kule kalıntıları; doğu tarafında da mermer sütun ve kaidesi, mermer yazıtlı levha, taş lahitler ve tuğla mezarlar bulunuyor.
5- Erfelek ŞelalesiSinop'un Erfelek ilçesinde bulunuyor. İki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akan, irili ufaklı 28 şelaleden oluşuyor.Tabiat Parkı olarak koruma altına alınan bu bölgede iki yürüyüş parkuru, tırmanma alanı, 100 yıllık iki su değirmeni bulunuyor. Zengin hayvan ve bitki çeşitliliğine sahip bu bölgede huzur ve sakinliği bulabilirsiniz.
6- Amisos TepesiAdını Samsun’un eski adından almıştır. Geçmişte burası Baruthane Tepesi olarak da bilinir. Miletos, Kapadokya ve Atinalıların burada hüküm sürmeleriyle medeniyet beşiği olarak kabul ediliyor.Tepede, Baruthane Tümülüsleri olarak adlandırılan mezarlar, ayrıca bir aile mezarı ve aileye ait hazineler bulunuyor. Muhteşem deniz manzarasıyla, alabildiğine yeşil alanıyla dinlenip, bol bol fotoğraf çektireceğiniz bir alandır.
7- Aynalı MağaraAmasya’nın Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıktadır. Amasya vadisinde bulunan mağaralardan en ünlüsüdür. Bir kaya mezarıdır. Dış cephesinin parlatılması nedeniyle “aynalı” adını almıştır.
Karadeniz’e her türlü ulaşım aracıyla rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Trabzon, Samsun ve Ordu’da havaalanları bulunuyor. Ayrıca şehirlerarası otobüs firmaları her ile seferler düzenliyor.
Manzara eşliğinde seyahat etmek istiyorsanız treni tercih edebilirsiniz. Bolu’dan Giresun’a kadar uzanan tren yolculuğunda doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.
Doğal lezzetleri ve kendine has tadıyla Karadeniz yemekleri gurmelerin ilgi odağıdır. Kuymak, mıhlama, Kara lahana çorbası ve sarması, mısır ekmeği, tereyağı ile lezzet depolarıdır.
Denizin nimetlerinden fazlasıyla yararlanan Karadeniz, tüm Türkiye’nin balık sağlayıcısıdır. Hamsi tava, hamsi pilava, palamut dolması öne çıkan balık yemekleridir.