Bir tabiat harikası longoz, görsel şölen sunuyor.
Farklı habitat özelliklerini bir arada barındıran ve biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin olan Karacabey Longozu ve Kocaçay Deltası kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı, doğa yürüyüşleri, doğa kampları gibi farklı eko-turizm aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği nadir alanlardan biri olarak görülüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Avrupada örneği bulunmayan ve Türkiyedeki 4 longoz içinde 3üncü büyük subasar ormanı olan Karacabey Longozu, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistem olarak tanımlanıyor. Longoz, yılın belli dönemlerinde veya yıl boyunca taban suyunun yükselmesine bağlı olarak bataklık ve göllerde oluşan orman olarak da nitelendiriliyor.
Açıklamada, yalnızca dişbudak, kızılağaç, göl soğanı, su menekşesi, nilüfer çiçeği gibi belirli bitkilerin yetiştiği ve flamingo, kara leylek, balıkçıl gibi kuş türlerinin bulunduğu bir yaşam ortamını olan bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşulun bol suyun devamlılığı olduğu ifade ediliyor.
Açıklamada, suyun getirdiği kil ve organik materyaller ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik madde yönünden zenginleştirdiği belirtilerek, "Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür.
Bununla birlikte yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok 'taban suyu'na bağımlıdır. Bu özellikleri ile longozlar tropikal bölgelerin 'mangrove' ormanlarına benzerler" denildi.