22.06.2021 - 11:20 | Son Güncellenme:
Dünya kovid-19'la mücadelesini tüm hızıyla sürdürürken Hindistan'ta ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkede vakaların görüldüğü Kara Mantar hastalığı (Mukormikoz) son olarak Arjantin'de görüldü. Hindistan'da binlerce kişide görülen Kara Mantar hastalığı (Mukormikoz) Irak, Mısır, Brezilya, Pakistan, Rusya ve Bangladeş'in ardından bu kezde Arjantin'de görüldü. Peki Kara Mantar hastalığı (Mukormikoz) nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?
Mukormikoz sinüsler, beyin, akciğerler ve nadiren dem olsa cildi etkileyen mantar hastalığıdır. Hızlı yayılan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Özellikle toprakta bulunan mantarlar nedeniyle ortaya çıkar. Mukor cinsi mantarlar çürüyen kütük ve ağaçlarda, toprakta, gübrede, çöp alanlarında bulunur. Vücuda kesik, çizik yada solunum ile bulaşır, mukozalardan göze bulaşabilir. Vücuda bir kez yerleştikten sonra hızla çoğalır. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu veya çöktüğü durumlarda ölüme bile sebebiyet verebilir.
Ateş,
Öksürük,
Yüz ağrısı,
Gözde şişme ve göz yuvarlağının dışarı doğru itilmesi,
Sinüsler üzerinde kızarıklık,
Kanlı öksürük,
Nefes darlığı,
Kanlı kusma,
Karın ve göğüs ağrısı,
Fenalık hissi, şuur bulanıklığı,
Uykuya meyil ve genel durumda hızla bozulma.
Cilt enfeksiyonlarında ise hızla gelişen kızarıklık, enfeksiyon yerinde sıvı birikimi ve akıntı, şiddetli ağrı, sertlik, şişlik ve siyahlaşma olur.
Mukormikoz, hızlı yayılan ölümcül bir mantar hastalığıdır. Öncelikle şüpheler doğrultusunda hastanede kontrol edilmesi gerekir. Tanı konur konmaz en hızlı şekilde tedavi başlanmalıdır. Erken teşhis önemlidir. Öncelikli olarak altta yatan hastalığın kontrol altına alınması önemlidir. Cerrahi operasyonla hastalıktan kurtulma ihtimali yüksektir.