09.10.2024 - 15:19 | Son Güncellenme:
Kablosuz şarj; telefonlarımız, kulaklıklarımız ve hatta bazı laptoplar için dahi her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Ancak bu teknoloji, arkasında karmaşık bir bilim barındırıyor. Her ne kadar cihazı şarj yüzeyine koymak oldukça basit görünse de aslında arka planda fiziksel bir prensibin gücünden faydalanıyor: ‘Elektromanyetik indüksiyon’. Hadi, kablosuz şarjın nasıl çalıştığını adım adım inceleyelim.
Kablosuz şarj teknolojisinin temelini elektromanyetik indüksiyon adı verilen bir fizik prensibi oluşturur. Bu prensip, bir elektrik akımı oluşturmak için elektrikli cihazların manyetik alanlar kullanması anlamına gelir. Yani aslında şarj pedi, içerisinde manyetik alan oluşturabilecek güçte minik bobinler barındırır. Telefonunuzda da aynı şekilde bir bobin bulunur. Telefonu şarj pedine yerleştirdiğinizde ise manyetik alan bu bobinler arasında bir elektrik akımı başlatır. Bu sayede elde edilen elektrik ile telefonunuz şarj olmaya başlar. Yani, kablo kullanmadan enerji transferi manyetik alanlar sayesinde gerçekleşir.
Ne yazık ki her telefon kablosuz şarj için uygun değildir. Kablosuz şarj teknolojisini kullanabilmek için cihazınızın bu teknolojiye uyumlu olması gerekir. Çoğu yeni mod ern akıllı telefon ise özellikle "Qi" adı verilen bir kablosuz şarj sistemine uyumlu şekilde üretilir. Yani, telefonunuz Qi sistemine-protokolüne uygunsa, piyasadaki çoğu kablosuz şarj cihazını kullanabilirsiniz.
Kablosuz şarj teknolojisinin en büyük avantajlarından biri pratiklik sunmasıdır. Kablolarla uğraşmadan sadece telefonunuzu bir yüzeye koyarak şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca kabloların aşınması, kopması gibi sorunlar da ortadan kalkmış oluyor. Bir başka avantaj ise, aynı şarj pedini farklı uyumlu cihazlar için kullanabilmenizdir. Yani telefonunuzu, kulaklığınızı ya da akıllı saatinizi aynı kablosuz şarj pedi ile şarj edebilirsiniz.
Kablosuz şarj teknolojisi her ne kadar harika görünse de bazı dezavantajlara da sahiptir. En belirgin dezavantajı, şarj süresinin kablolu şarja göre daha yavaş olmasıdır. Kablosuz şarj cihazları genellikle kablolular kadar hızlı şarj etmez. Ayrıca telefonunuzun şarj pedinden uzaklaşmaması gerekiyor; yani, kablosuz şarj sırasında telefonunuzu aktif olarak kullanamazsınız. Son olarak, kablosuz şarj cihazları kablolu şarj cihazlarına göre genellikle biraz daha pahalı oluyor.