05.01.2022 - 11:35 | Son Güncellenme:
İran’ın 31 adet idari bölgesi bulunur. Bu bölgelere ostan adı verilir. Başkenti Tahran olan ülkenin önemli şehirleri arasında Yezd, İsfahan, Şiraz, Tebriz, Urumiye ve Meşhed bulunur. İran’da yaygın olarak Persçe konuşulur. Aynı zamanda resmi dilidir. Bunun yanında Ermenize, İran Azericesi, Türkçe ve Arapça dilleri de konuşulmaktadır. Ülkenin büyük kesimi Şii Müslümanlardan oluşur. Ayrıca ikinci bir mezhep olarak Sünnilerde Şiilerden sonra en yaygın mezheptir.
Ülkeye doğa turizmi için gidecekler yaz aylarında ziyaret etmesi tavsiye edilir. Hazar kıyılarında tarihi yerler, müzeler, doğal güzellikler keşfedecekler için ise Nisan ve Mayıs ayları daha ideal olacaktır. Eylül- Ekim ayları da daha keyifli bir seyahat için uygun zaman aralığıdır. İran’a seyahatlerinizde İstanbul ve Ankara üzerinden hem doğrudan hem de aktarmalı uçuşlar ile ulaşmak mümkündür. Farklı semtlerinde farklı lezzetler keşfedebilir, ünlü mekanlarında alışverişler yaparak keyifli bir seyahat geçirebilirsiniz. İran birçok tarihi sarayı, cami ve mescit gibi yapılarının yanında doğal alanları ile de dünyaca ünlü zenginliklere sahiptir.
Şiraz’a 70 km mesafede bulunan Persepolis, Perslere başkentlik yapmış bir antik şehir olmaktadır. Farklı dönemlerde genişletilen mükemmel yapılarla zenginleştirilen bu şehir; onlarca anıta, dini inançlarda yer alan putlara, Kral mezarlarına ve saraylara sahiptir. Şehir Büyük İskender’in İran’ı fethi ile yakılmış olsa da günümüzde yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış ayakta kalan pek çok bölüme sahiptir.
Halk arasında İmam Meydanı olarak ta bilinen bu yer 1598- 1629 yılları arasında inşa edilmiştir. Meydan içinde iken dışarıdan herhangi bir bina görülmüyor. 508 m uzunluğunda 160 m genişliğinde olan meydan 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Meydan içinde İmam Cami, Şeyh Lütfullar Camii ve Ali Kapu Sarayı yer alır.
Cami 1876 yılında Katar Kralı Mirza Hasan Ali Nasır el- Mülk tarafından yaptırılır. Tasarımcıları arasında Muhammed Rıza ve Muhammet Hasan Kaşi Pazi Şirazi yer alır. Muhteşem iç dizaynı ve rengarenk camları ile tam bir renk cümbüşü ortaya çıkar. Bu renk cümbüşünden esinlenilerek cami Pempe Camii adı ile de anılır.
Eski Tahran surlarının sınırları içinde Kaçar Hanedanı dönemine ait pek çok yapıdan meydana gelen Gülistan Sarayı kompleks bir yapıdır. İlk olarak 1524- 1576 yılları arasında Safevi hükümdarı I. Tahmasb tarafından kale olarak inşa edilir. Zamanla çevresine farklı yapılar eklenerek muazzam bir saraya dönüştürülmüştür. Saray içinde Berelyan Binası, Badgir Binası Taht-i Mermer, Ebyez Sarayı, Ayna Salonu, Selam Salonu gibi bölümler bulunur.
Kirman Eyaletine bağlı Bam kentinden bulunan Arg-e Bam tarihi bir kaledir. 180 bin metre kare alan içerisinde yer alan kale dev surları ile dikkat çeker. Kale tarihi ipek yolu üzerinde bulunur ve 67 kuleye sahiptir. 2003 Bam depreminde çok ağır hasar alan kale harabeye dönmüş ve restorasyon çalışmaları için Fransa, Japonya ve İtalya gibi pek çok ülkeden yardım gelmiştir.
Tahran’ın en önemli simgelerinden biri olan Azadi Kulesi, Pers İmparatorluğunun 2500. Kuruluş yıl dönümü nedeni ile 1971 yılında yapılmıştır. 50 metre yüksekliğinde yer alan kulenin önceki adı Şehyad’dır. Devrimden sonra bugünkü ismini alır. Günümüzde kulenin içi müze olarak kullanılmaktadır.
Milat Kulesi Tahran’ın merkezinde yer alır. Dünyanın en yüksek 5 gökdeleni arasında gösterilir. 2000-2008 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapının çatıya kadar olan yüksekliği 315 metredir. En uç kısmına kadar olan yükseklik ise 435 metreye ulaşmaktadır.
Tahran merkezinde yer alan müze, tarih ve arkelojik eserler barındırır. Müzede antik Pers eserlerine rastlayabilirsiniz. 1937 yılında açılan müze iki binadan oluşur. Birinci bina içerisinde de üç salon yer alır. Bu üç salonda Sasani ve Pers İmparatorluğunun alt, orta ve üst eski taş çağından yeni taş çağına pek çok eserler sergilenmektedir.
16. yüzyılda İran Safeviler tarafından yönetiliyor idi. O dönemden kalan ve farklı hanedanlara miras kalarak günümüze kadar ulaşan Kraliyet mücevherleri dünyanın gözünü kamaştıran değerde ve güzelliktedir. Bu mücevherler o kadar değerlidir ki İran Dinarı karşılığı olarak kullanılır.
Müze kompleks bir yapıdır. Zamanında Pehlevi ailesinin yazlık evi olarak kullanılıyormuş. Elbus Dağları eteklerinde 104 hektarlık bir alana kurulu olan Sadabad Sarayı, 18 binadan oluşur. Binalar içindeki en dikkat çekenler Yeşil Saray ve Beyaz Saray’dır.