09.03.2018 - 09:06 | Son Güncellenme:
1908 yılında Bağdat Demiryolu'nun başlangıç istasyonu olarak inşa edilen Haydarpaşa Garı, günümüzde İstanbul'un simgelerinden biridir. Özellikle Anadolu'dan İstanbul'a göç edenlerin şehirde ilk ayak bastıkları yer olması nedeniyle filmlere de sıkça konu olan Haydarpaşa günümüzde gar olarak kullanılmamaktadır.
Üsküdar'da bulunan ve Marmara Denizi'nden İstanbul'a girişte devasa görüntüsüyle insanları etkileyen bu yapı Padişah 3 Selim döneminde yaptırılmıştır. Selimiye Kışlası günümüzde 1. Ordu Komutanlığı binası olarak kullanılmaktadır.
Özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan Büyükada, görülmesi gereken pek çok yere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Rus devrimci Leon Troçki'nin sürgün yıllarında yaşadığı ev. İstanbul Bienali'ne de ev sahipliği yapmış olan bu yapı günümüzde kullanılmayacak haldedir.
Büyükçekmece'de bulunan Sancaklar Camii, alışılmışın dışındaki mimari formuyla dikkat çekiyor. 2013 yılında ibadete açılan cami, Emre Arolat imzası taşıyor.
Büyükada'da görülmesi gereken yerlerden biri de Rum Yetimhanesi'dir. Dünyanın en büyük ahşap yapılarından biri olan yetimhane günümüzde kullanılmamaktadır.
Cenevizliler tarafından 14. yüzyılda o dönem kolonileri olan Galata'yı korumak için kale ile birlikte inşa edilen bu yapı, günümüzde İstanbul'un en önemli sembollerinden biridir. Girişinde uzun kuyrukların oluştuğu Galata Kulesi, eşsiz bir İstanbul manzarası sunuyor.
Sultan Abdülmecid'in döneminde inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, Boğaz'ın Avrupa yakasında yer almakta. İhtişamlı görüntüsü ve sanat eserleriyle dikkat çeken Dolmabahçe Sarayı, günümüzde müze olarak hizmet vermekte.
İstanbul'un en çok turist çeken yeri olan Ayasofya, 1500 yıldır, insanlığın en görkemli yapılarından biri olarak ayaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan Ayasofya'ya her yıl milyonlarca ziyaretçi gelmekte.
Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii, İstanbul'un yedi tepesinden biri üzerine kuruludur. Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen yapı caminin yanı sıra kütüphane, imaret, hamam gibi yapılardan oluşan bir külliyedir.
Beykoz sırtlarında Roma döneminde inşa edilen sonrasında da Cenevizlilerin kontrolüne geçen kale, Karadeniz'den gelen tehlikelere karşı İstanbul'un korunması için inşa edilmişti. Günümüzde Anadolu Kavağı'na gidenlerin uğradığı Yoros Kalesi, manzarasıyla ziyaretçileri büyülemektedir.
Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden hemen önce Karadeniz'den gelecek tehlikeleri engellemek için yaptırılan Rumelihisarı, Emirgan'dadır.Hazırlayan: İhsan Dindar