20.01.2021 - 01:59 | Son Güncellenme:
Fas'ın ilk başkenti olma özelliği taşıyan Marakeş ya da diğer adıyla "Kırmızı Şehir" Afrika'nın en önemli yükseltilerinden olan Atlas Dağları'nın eteklerine kurulmuştur. Berberi dilinde Marakuş olarak da telaffuz edilen Marakeş, bir milyonu aşan nüfusuyla Fas'ın en canlı merkezlerinden biri olma özelliği de taşımaktadır.
Araştırmalara göre Marakeş'in adının dayandığı köken Berberi dilinde mur ve (n)akuş kelimelerinin birleşimine dayanmakta. Bu da "Tanrının Ülkesi" anlamına gelmekte. Benzeri bir anlam Fas'ın güney komşusu bir diğer Afrika ülkesi Moritanya içinde geçerli.
Marakeş-Tensift-El Haouz bölgesinin merkezi konumundaki Marakeş, UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiştir. Kentin merkezi ve eski şehir olarak da anılan bu bölge aynı zamanda Marakeş'e gelen ziyaretçilerin de en çok vakit geçirdiği yerdir.
Neolitik Çağ'dan bu yana insanların yaşadığı Marakeş, Emeviler döneminde 11. yüzyıldan itibaren kalıcı bir yerleşim haline geldi. Yüzlerce yıl boyunca İslâm dünyasının en önemli kalelerinden biri konumunda olan Marakeş, ticaret bakımından da büyük öneme sahipti.
İslâm dünyasının en önemli cami ve medreselerinden bazılarına ev sahipliği yapan Marakeş, Batı Afrika'da bu alanda öncü bir konuma sahiptir. Mimari olarak Emevi üslubunun hakim olduğu kentte, meydanlara çıkan dar sokaklı tarihi yapılar tipik bir Orta Çağ mirası görünümündedir.
Arap ve Berberi kültürünün ağırlığını hissettiren Marakeş, Fas'ın başkenti Rabat'a 239 kilometre, Kazablanka'ya 196 kilometre uzaklıktadır. Marakeş, aynı zamanda işlek bir uluslararası havaalanına da ev sahipliği yapmaktadır.