26.01.2011 - 12:20 | Son Güncellenme:
Anadolu’da birçok türkü ve deyişe konu olan ‘Telli Turna’ 1972’den beri ilk kez İstanbul semalarında görüntülendi. Terminolojideki adı ‘Grus Virgo’ olan turnaları TRAKUS’un doğa fotoğrafçıları Ahmet Özbaş ve Nükhet Barlas Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Sarıyer'de kurduğu 'Kuş Gözlem Kulesi'nden fotoğrafladı.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan telli turnalar, kış aylarını Afrika’da geçirip mart ve nisan aylarında günler süren bir göçün ardından Avrupa’nın çeşitli bölgeleri ve Hazar denizi civarındaki üreme alanlarına ulaşıyorlar.
Bu göç sırasında da Hazar’a giden Anadolu üzerinden; Avrupa’ya gidenler de İstanbul üzerinden uçuyor. Ancak 16 bin fite kadar yüksekten uçabildikleri için onları görüntülemek de çok zor oluyor. Türkiye’nin dört bir tarafından kuş gözlemi yapan TRAKUS üyesi Ahmet Özbaş 45 yıl sonra ilk kez telli turnaları İstanbul semalarında görüntülemeyi başarmış oldu.
Gözünün gerisinden arkaya uzanan beyaz süs tüylerinden adını alan telli turnalar ise Türkiye’de çok nadir görülüyor. Doğa Derneği tarafından yapılan araştırmalara göre, Anadolu’da bir zamanlar türkülere konu olmuş bu türden bugün yalnızca 11 birey Türkiye'de ürüyor. Bunlar da Muş’un Bulanık Ovası'nda kısıtlı bir alanda yaşam mücadelesi veriyor.