26.03.2020 - 09:36 | Son Güncellenme:
İHA
Korona virüs nedeniyle en iyi dezenfektan sabuna ilgi gün geçtikçe artıyor. Edremit ilçesinde geleneksel yollarla zeytinyağı sabunu üreten atölyeler fazla mesai yapmaya devam ediyor.
Zeytinyağından sabuna yaklaşık 4 günlük bir serüven sonunda elde edilen ürün virüs ve bakterilere karşı etkili doğal dezenfektan olarak öne çıkıyor.
Zeytinyağı, kostik tozu ve suyun özel kazanlarda 6 saatlik kaynatılması ile başlayan sabunlaşma süreci daha sonra sabit bir ısıda dinlendirme ile devam ediyor.
Sabunlaşan zeytinyağı ve kostikli su birbirinden ayrılıyor. Tamamen doğal olarak kalan sabunlaşmış zeytinyağı merhem halinden katı hale geçebilmesi için özel kalıplara dökülüyor. Daha sonra 24 saat dinlendirilen ve sertleşen sabunlar özel bir bıçak ekipmanı ile iki kişi tarafından önceden işaretlenmiş izler üzerinde kesilerek kalıp sabun haline dönüştürülüyor.
Son olarak kesilen sabun küplerinin havalandırılması ve içindeki nemin iyice kurutulması ile paketlenmeye ve kullanıma hazır hale geliyor.
Sabun üretimi hakkında bilgi veren zeytinyağı sabunu ustası Celil Kaçmaz, “Sabun yapımında zeytinyağı olması gerekiyor. Zeytinyağı kostik konularak en az 6 saatlik bir sürede kaynatılarak sabunlaştırılıyor.
4 saat bir dinlenme süreci oluyor. Kostikli su ile sabunun ayrıştırılması için kazandan 4 saat bekledikten sonra üstten sabunu alarak ve kostikli su altta bırakılarak sabunu çıkartıyoruz. Yaklaşık bin yıllık doğal sabun nasıl ise bizimki de aynı. Tamamen el işçiliği. Elle kesiliyor. Bütün safhalarında insan çalışıyor. Makine bizde yok. Müthiş bir temizleyici. Saf. Şu anda kullanılabilecek dezenfektan olarak en doğal ürün bizce. Herkese tavsiye ediyorum” dedi.
Dünya çapında yayılan ve son olarak Türkiye’de de görülen korona virüs, temizlik ürünleri ve dezenfektan maddelere olan ilgiyi artırdı.
Uzmanların özellikle sabun ile bol bol el ve yüzün yıkanması gerektiğini vurgulaması üzerine tarihin bilinen en eski dezenfektanı olarak bilinen zeytinyağı sabuna da ilgi arttı.
Zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu üreticisi ve satıcısı Zafer Soykara, “Bu günlerde aşırı talep var. Daha doğrusu bu korona virüsü sonrasında ciddi bir talep oluştu.
Gelen müşterilerin birçoğu artık sabun almaya başladı. İhtiyaca cevap verebiliyoruz. Ama esasında biraz hazırlıksız yakalandık. Talebe cevap vermek için stoklarımızı çoğalttık” dedi.
Doğal olması ve yüksek kir tutucu özelliği ile dikkat çeken zeytinyağı sabunu hakkında bilgi veren Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Kıvrak ise, “Zeytinyağı sabunu, zeytinyağı doğal olarak tekli doymamış yağlara sahiptir.
Bu yüzden tekli doymamış yağların özelliği, sabunun temizleme gücünü daha çok artırmaktadır.
Zeytinyağı sabunu elinizdeki kire direkt olarak yapışır. Doymamış olduğu için de o kiri oradan söküp alıp sizin üzerinizden dışarıya çıkmasını sağlıyor.
Aynı zamanda içinde gliserin olduğu için zeytinyağlı sabunlar elinizi yumuşatarak, herhangi bir şekilde cildinize zarar vermeden temizliğini yapıyor.
Sıklık ile kullanıldığında herhangi bir şekilde elinizde yan etkiye sebebiyet vermiyor" diye konuştu.
Bölgede üretilen yüksek asit zeytinyağları özel kazanlarda kostik ve su ile kaynatılıp sabun hamuru elde ediliyor. Elde edilen bu hamur daha sonra özel kalıplara dökülerek bir gün bekletiliyor ve kuruması sağlanıyor.
Daha sonra özel bıçaklar ile kesilen taze sabunlar 24 saat dinlendirildikten sonra ambalajlanarak satışa sunuluyor.
Sabuh üreticisi Meriç İldiz çocukluğundan bu yana sabun yaptığını son 10 yıldan bu yana ise atölyesinde yüzlerce yıllık geleneksel yöntemler ile zeytinyağı sabunu ürettiğini ifade etti.