24.06.2020 - 15:48 | Son Güncellenme:
Hepimizin ilk aklına gelen bıyıklı hayvan tabii ki kediler. En çok karşımıza çıkan bu evcil dostlarımız bıyıklarıyla meşhur. Peki, ne işe yarıyor bu bıyıklar? Havada oluşan hareketlere ve titreşimlere duyarlı olan kedi bıyıkları onların avlarını hissedip kolayca yakalamalarını sağlarmış. Avlarına olan mesafeyi de bıyıkları sayesinde anlarlarmış. Denge ise bıyıkların bir diğer etkisiymiş. Kediler bıyıkları sayesinde dengede durabilir, yüksek ve dar yerlerde düşmeden kolaylıkla yürüyebilirmiş.
Denizlerin sevimli canlıları foklar da bir diğer bıyıklıgillerden. Foklar da bıyıkları sayesinde yakalamak istedikleri balıkların çıkardığı titreşimleri duyarmış. Böylece ne yöne yüzdükleri ve mesafelerini anlar onları kolayca yakalarlarmış.
Evet, köpek dostlarımızın da bıyıkları var. Üstelik bu bıyıklar kedilerde olduğu gibi onların etraflarındaki nesneleri ve canlıları algılamalarını sağlarmış. Bir çeşit korunma aracı gibi düşünebilirsin. Yakında yer alan tehlikeyi bıyıkları yardımı ile algılayan köpekler, avlarını da yine bıyıkların yardımıyla yakalayabilirmiş. Köpeklerdeki bıyıkların bir diğer özelliği de gözlerine sinyal göndermekmiş. Bıyık nesnelere yaklaşıp temas edince gözlere mesaj gönderir ve kapanmasını sağlayarak gözleri korurmuş.
Bir tür maymun olan hayvan dostlarımızda yer alan bıyıkların özelliği diğer hayvan dostlarımızdan farklıymış. Bıyıklar bir tamirini diğerinden ayırt eden şeymiş yani birbirlerini bıyıkları yardımıyla tanırlarmış.
Peru ve Şili’de görülen bu beyaz bıyıklı güzel kuşlardaki bıyıklar aslında bir güzellik ölçüsüymüş. Bir inka sumrusu eşini seçerken bıyıklarına bakarak karar verirmiş. O yüzden bıyıkları ne kadar uzun ve güzelse eş bulması o kadar kolay olurmuş.