28.12.2023 - 13:35 | Son Güncellenme:
Özellikle Akdeniz'de sofraların vazgeçilmezlerinden oaln ançuez, balıkla yapılan bir meze çeşididir. Tuzlama ve baharatlarla harmanlayarak saklanır. İşte, ançuez mezesi hakkında detaylar...
Kelime anlamı ''hamsi ezmesi'' olan ançuez, balıkla yapılan meze çeşididir. Ezme veya fileto şeklinde, soğuk halde tüketiliyor.
Genellikle hamsiden yapılan ançuez, tercihe göre sardalyadan da elde edilebiliyor.
Ançuez için hamsi ya da sardalya tuzlanarak ya da farklı baharatlarla harmanlanarak yapılabilir. En yaygın olan yöntem tuzlamadır. Bunun için ilk olarak hamsiler temizlenir. Ardından yıkanan balıklar bir süre suyu süzülmek üzere bekletilir. Akabinde de bir kavanoza bolca kaya tuzu dökülür, tuz üzerine de bir kat hamsi dizilir, sonra yeniden işlem tekrarlanır. Ta ki balıklar bitene kadar. Son balıklarla birlikte bol kaya tuzu kavanoza doldurulur.Kavanozun hava almayacak şekilde kapadığına dikkat edilmeli ve bu şekilde de 45 gün bekletilmelidir.