AGİ NASIL HESAPLANIR?
AGİ hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarlarının %50 olan kısmı çalışanın kendisi için verilmektedir. Kişinin çalışmayan eşi için verilmektedir. Bakmakla yükümlü olduğu çocukları 2 taneyse her çocuk için %7.5 şeklindedir. 3. çocuk için ise olarak hesaplanır. Sonrasında doğan her çocuk içinse %5 olarak hesaplanmaktadır. Tüm bu oranlar %85'den daha fazla olamamaktadır.
Bir kişinin eşi çalışmıyorsa ve bakmakla yükümlü olduğu 3 çocuğu varsa asgari geçim indirimi %50 + + %7.5 + %7.5 + = %85 şeklinde olur. Elde edilen oran ile yıllık asgari ücret toplamı birbiri ile çarpılır. Elde edilen sonuç 12'ye bölünür. Bu şekilde kişilerin alacakları aylık AGİ belirlenmiş olur. AGİ alacak çocukların 18 yaşını doldurmaması ve eğitimi devam edenler için 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
AGİ miktarının çalışan için doğru hesaplanması adına özlük dosyasında yer alan Aile Durum ve Bildirim Formunu eksiksiz bir şekilde doldurması gerekir. Burada yanlış bir beyan bulunmaması AGİ'nin doğru bir şekilde hesaplanması açısından oldukça önemlidir. Formda yer alan bilgilerin doğruluğu çalışanın sorumluluğundadır. Bu nedenle çalışanların bilgileri doldururken dikkatli olması son derece önemlidir. Eğer çalışanın aile durumu ile alakalı olarak bir değişiklik söz konusu olursa o zaman durumu iş yerine bildirmesi gerekmektedir.
AGİ'nin etkilendiği durumlar evlenme, boşanma, doğum, ölüm şeklinde olmaktadır. Bu durumların işverene bildirilmesi ve AGİ'nin tekrar hesaplanması gerekmektedir.