25.12.2019 - 19:42 | Son Güncellenme:
AA
Hint basınındaki haberlere göre, Madya Pradeş eyaletinde yüzlerce kişi Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe karşı protesto gösterisi düzenledi.
Shaheen Bagh banliyösünde, çoğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişinin yaptığı oturma eylemi 10 gündür devam ediyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Uttar Pradeş eyaletindeki Atal Vajpayi Medikal Üniversitesinde yaptığı konuşmada, eyaletteki protestolar sırasında yaşanan şiddet eylemlerini kınadı.
Kamu mallarına zarar veren ve şiddet olaylarına karışanlara seslenen Modi, "Eğer yaptıklarının doğru olduğunu düşünüyorlarsa kendi iç muhasebesini yapmalılar." dedi.
Modi, Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması ve Babri Camisi davasının barışçıl bir şekilde çözüldüğünü savunarak, "Pakistan, Bangladeş ve Afganistanlı mültecilere vatandaşlık verilmesinin yolu açıldı. Bir milyar 300 milyon Hindistanlı bu tür zorluklara güvenle çözüm buldu." değerlendirmesinde bulundu.
Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasa, 9 Aralık'tan bu yana protesto ediliyor.
Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetmişti.
Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş veAfganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ile Hristiyanlar kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.
Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.