MimarlıkArtık binaların da kimliği olacak! Bina kimlik sistemi başladı

Artık binaların da kimliği olacak! Bina kimlik sistemi başladı

28.04.2021 - 17:16 | Son Güncellenme:

Depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve mevcut binaların sağlamlığını kontrol etmek için çok önemli bir sistem uygulamaya kondu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bina Kimlik Sistemi’ni başlattı. Uygulamaya göre, bina girişlerinde teknolojik bir levha o yapı hakkındaki tüm bilgileri kapsayacak.

Artık binaların da kimliği olacak Bina kimlik sistemi başladı

Yaşanan depremlerin ardından hasar gören binalarda kolonların dükkan için kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi etkenler ortaya çıkınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Binaların statiği ile oynanmasının ne kadar tehlikeli olduğu her felakette kanıtlanınca Bina Kimlik Sistemi’nin önemi arttı. BKS olarak kısaca adlandırılan bu sistemle birlikte, her yapının bir QR kodu ve elektronik etiketi olacak. Bina girişine teknolojik bir levha şeklinde asılacak. Bu levha binanın teknik bilgilerini A’dan Z’ye aktaracak.

Haberin Devamı

BKS ile birlikte denetimler de hız kazanacak. Bina levhalarının 5 yılda bir denetlenmesiyle, kimlik verildikten sonra iskâna aykırı uygulama olup olmadığı kontrol edilecek. Eğer kaçak bir kat veya benzer bir aykırılık söz konusu ise önce sorumlulardan bunu gidermesi istenecek. Can güvenliği tehdit altında ise binanın boşaltılması bile mümkün olacak.

Bina Kimlik Sistemi’ne göre yanlış uygulamaların önlenmesi için para cezaları veya savcılıklara suç duyuruları da başvurulacak yöntemler arasında olacak.

 

EV ALIRKEN İLK BAKILACAK YER

Bundan böyle ev alacak olan vatandaşlar, binanın kimlik bilgilerinden evin güvenliği hakkında rahatlıkla bilgi alabilecek. Binada ne tür malzeme kullanıldı, tam olarak büyüklüğü nedir, iskan tarihi kaçtır vb. denetim sonuçlarına ulaşılabilecek.

Haberin Devamı

 

AFET DURUMUNDA KURTARMAYA YARDIMCI

Olası afetlerin ardından travma geçiren afetzedelere sormaktansa, bina ile bilgiler bir tıkla ulaşılabilir halde olacak. Böylece kat planları gibi kurtarma çalışmalarında hayati önemi olan bilgilere erişim de kolay olacak.