Son Güncellenme:
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre inşaatı tamamlanmış ve kullanıma hazır bir yapının bağımsız alanları üzerindeki mülkiyet hakkına kat mülkiyeti, hak sahiplerine ise kat maliki adı verilir.
Kat maliklerinin haklarına ve borçlarına ilişkin düzenlemeler Kat Mülkiyeti Kanunu’nun üçüncü ve dördüncü bölümlerinde detaylarıyla düzenlenmiştir. Kanuna göre kat maliki bağımsız bölümlerde kanun hükümleri saklı kalmak koşuluyla, Medeni Kanunda malikler için tanınan hak ve yetkilere sahiptir.
Kat malikleri ana taşınmazın tüm yerlerine, arsadaki payları oranınca ortak mülkiyet esaslarına göre malik olurlar. Aksine sözleşme bulunmadığı takdirde, maliklerin yapının ortak kullanım alanları üzerindeki hakkı da arsa payları nispetindedir. Kat irtifakı bulunan ancak, binanın inşaatı tamamlanmış ve bağımsız ölümlerin 2/3’ü kullanılmasına rağmen, kat mülkiyetine geçilmemesi durumunda ana taşınmazın yönetimi kat mülkiyeti hükümlerine göre yapılır.Bağımsız bölümlerin, eklentilerin ve ortak kullanım alanlarının kullanımında, yönetim planında belirtilen hükümlere ve doğruluk kuralına uymak, rahatsızlık vermemek ve hakları çiğnememek maliklerin ortak sorumluluğudur. Kat maliklerinin borçları bölümünde açıklanan bu hükümler sadece malikler için değil kiracılar ve sükna hakkı sahipleri için de geçerlidir. Borcun hak sahipleri tarafından yerine getirilmemesi durumunda kat maliki de müteselsil yani zincirleme olarak sorumlu kabul edilir.
Kat mülkiyetinden farklı olarak kat irtifakı irtifak haklarından biridir. Yapının inşası tamamlanana kadar hak sahiplerine daire payı kadar arsa tapusu verilir. Yapı kullanıma hazır hale geldikten sonra kat irtifakından bağımsız bölümler üzerinde kat mülkiyetine geçilir.